14.10.2022

Масові викрадення українців російськими військовими. Звільнена з полону вчителька Вікторія Андруша про російські катівні

Центр Громадянських Свобод (ЦГС) запрошує журналістів на спеціальну пресконференцію, присвячену масштабній проблемі масових викрадень українців російськими військовими після початку широкомасштабної агресії 24 лютого 2022 року.

Під час заходу експерти ЦГС і колишня ув’язнена Вікторія Андруша, яку російські військові викрали у березні цього року, розкажуть про місця незаконного утримання українців на окупованій території та у РФ; також про умови їхнього перебування у місцях позбавлення волі. 

Дата: 14 жовтня 2022 року

Час: 15:00 за київським часом

Місце: буде повідомлено зареєстрованим учасникам заходу 

Питання до обговорення:

  • місця незаконного утримання українців у неволі на території РФ
  • умови утримання українців в місцях неволі на території Росії
  • свідчення Вікторії Андруші, яку вдалося звільнити після понад пів року її ув’язнення

Спікери: 

  • Наталія Ящук, менеджерка проєктів “Центру Громадянських Свобод”, модераторка пресконференції
  • Михайло Савва, доктор політичних наук, професор, член Експертної ради “Центру Громадянських Свобод”
  • Олександра Романцова, виконавча директорка “Центру Громадянських Свобод”
  • Вікторія Андруша, вчителька математики, перебувала у полоні росіян понад пів року

Акредитація обов‘язкова! 

Акредитація для ЗМІ: Анна Трушова, anna.trushova@ccl.org.ua.  

Реєстрація за посиланням: https://bit.ly/3yzNXkh

Довідково 

Центр Громадянських Свобод (ЦГС) – правозахисна громадська організація, заснована у 2007-му році. Лауреат Нобелівської премії миру 2022 року. 

Після початку російсько-української війни у 2014 році ЦГС займається документуванням воєнних злочинів військових РФ на окупованій території України. Також Центр допомагає визволенню полонених і політичних в’язнів Кремля.

Російські сили вторгнення під час окупації українських територій викрадали й продовжують викрадати цивільних осіб, яких потім влада РФ незаконно утримує в місцях примусового тримання і на окупованих територіях України, і у РФ. 

Точна кількість цивільних українців, які позбавлені свободи, невідома. У червні 2022 року віцепрем’єр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила про 1,5 тисячі незаконно утримуваних цивільних українців: «Більше півтори тисячі цивільних у російських тюрмах — вони сидять у Ростові, Курську, вони сидять у СІЗО, вони сидять як військовополонені, хоча не повинні бути полоненими».

Затримання, переміщення у РФ та насильницьке тримання цивільних українців є брутальним порушенням їхніх прав та створює екстремально високі ризики життю, здоров’ю людей, є приниженням їхньої гідності.

Російська Федерація порушує норми міжнародного гуманітарного права, утримуючи цивільних українців у неволі. Ці люди мають бути звільнені без умов та без обміну на російських військовополонених.

Назад
Попередня Наступна
buttons