11.04.2022

Експресивне письмо – ефективний інструмент боротьби зі стресом

Експресивне письмо — це економний, простий у використанні інструмент, призначений для того, щоб допомогти людям впоратися з різними потрясіннями.

Вправи з цієї техніки були спеціально адаптовані для використання соціальними працівниками під час і після спалаху COVID-19, і вони окреслюють програму, яка буде зручною для будь-якого соціального працівника або правозахисника в умовах високого стресу.

Експресивне письмо дає змогу розробити «інструментарій боротьби зі стресом» в рамках комплексу заходів, що можуть допомогти захиститися від вигорання та депресії і полегшити відповідні симптоми.

Цей інструментарій, який передбачає використання експресивного письма як психосоціальної підтримки психічного благополуччя, був розроблений в межах проєкту AHRC (Арктичного дослідницького центру охорони здоров’я), що фінансується в рамках проекту “Глобальні виклики” (Global Challenges Research Fund (GCRF)), «Експресивне  письмо та розповідь в умовах кризи: задоволення нагальних потреб у долині Аккар, Ліван».

Сіобан Кемпбелл та Мег Дженсен, письменниці та дослідниці, розробили у 2016-му році «Посібник із експресивного життєпису» і методологію у відповідь на роботу Джеймса Пеннебейкера та Селії Хант про експресивне письмо.

«Посібник із експресивного життєпису» став результатом роботи в межах дослідницького гранту, отриманого від фонду захисту прав людини Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії. Директорка неурядової організації “Мережа розвитку Аккару” (AND) Надін Саба та її колеги допомагали з подальшим удосконаленням, адаптацією та пілотним тестуванням цього інструментарію самодопомоги під час численних нинішніх криз у Лівані.

Команда, яка розробила цей інструментарій у контексті Лівану, вважає, що деякі з таких вправ і такий підхід можуть бути корисними в поточній надзвичайній ситуації.

Пропонуємо вам ознайомитися з цим інструментарієм і застосовувати його у власній практиці.

Назад
Попередня Наступна
buttons