14.12.2023

Дмитро Хилюк, який перебуває у російській неволі, отримав нагороду від «Платформи європейської пам’яті та сумління»

Український журналіст і кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк, який перебуває в російській неволі, отримав відзнаку «Платформи європейської пам’яті та сумління» (Platform of European Memory and Conscience) – вона тим, хто бореться проти тоталітаризму та за ідеали демократії.

Нагадаємо, що російські окупанти викрали Дмитра Хилюка та його батька Василя під час окупації Київської області на початку березня 2022 року з села Козаровичі. З часом Хилюка старшого відпустили, а Дмитра та ще сотні цивільних українців незаконно вивезли до РФ. У вересні 2023 року Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Росія нікому, зокрема міжнародним організаціям, не надає інформацію про Хилюка. 

Нагородження відбулося у Варшаві під час щорічної зустрічі членів Платформи, у якій брали участь представники 48 інституцій. Дмитра Хилюка як кандидатуру на отримання премії висунули українські інституції: Національний музей Голодомору-геноциду, Центр досліджень визвольного руху, Інститут національної пам’яті та Галузевий державний архів ІНП. Абсолютна більшість організацій членів Платформи підтримала це рішення. Нагороду для Дмитра отримала його колега – кореспондентка УНІАН Тетяна Поляковська. Вона передасть її батькам журналіста.

«Платформа європейської пам’яті та сумління» – некомерційна міжнародна неурядова організація, що досліджує діяльність та злочини тоталітарних режимів у XX столітті. Премія від неї присуджується особі чи особам, які борються проти тоталітаризму, за ідеали демократії, основні права і свободи людини та верховенство права. Нагорода має підтримувати її переможців у їхній боротьбі та сприяти міжнародному розголосу їхньої справи.

Читайте також:

Назад
Попередня Наступна
buttons