17.07.2022

Всесвітній день міжнародного кримінального правосуддя

Сьогодні у світі відзначають День міжнародного кримінального правосуддя. 17 липня — ця дата встановлена на честь ухвалення у 1998 році Римського статуту Міжнародного кримінального суду – першого в історії постійного органу міжнародного правосуддя, що має юрисдикцію безпосередньо на підставі міжнародного права притягати до кримінальної відповідальності за найтяжчі злочини.

1 червня 2010 р. на Оглядовій конференції Римського статуту, що відбулася в Кампалі (Уганда), Асамблея держав-учасниць вирішила відзначати 17 липня як День міжнародного кримінального правосуддя.

Щороку в цей день відбуваються заходи із просування міжнародного кримінального правосуддя та підвищення обізнаності про роботу Міжнародного кримінального суду. МКС розглядає справи про геноцид, військові злочини та злочини проти людяності.

Центр громадянських свобод разом з партнерами організовує Український тиждень міжнародного кримінального правосуддя (18-22 липня 2022 р.), де обговорюватимуться, зокрема, питання імплементації Статуту, а також досягнення, найкращі практики та виклики в цьому відношенні.

Ця конференція збере видатних юристів, дослідників, експертів, державних службовців та представників міжнародних та регіональних організацій та громадянського суспільства.

17 липня об’єднує людей у всьому світі, які бажають зміцнити правосуддя, захистити права жертв і допомогти запобігти злочинам, які загрожують миру, безпеці та добробуту світу. Цей день також є датою вшанування праці людей, які захищають права жертв злочинних дій.

Щоб дізнатися більше та переглянути пряму трансляцію конференції, зареєструйтеся.

Photo by Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons