17.08.2022

ЦГС представив в ЄС рекомендації щодо спеціального трибуналу по воєнним злочинам РФ

Представники українського громадянського суспільства з ініціативи “Трибунал для Путіна” і “Центру Громадянських Свобод” зокрема, представили європейським партнерам рекомендації щодо міжнародного гібридного трибуналу для покарання воєнних злочинців Росії за їхні злочини, вчинені під час війни в Україні. Рекомендації під час Ukraine Accountability Conference представила координаторка міжнародної взаємодії ЦГС Олександра Дрік.

Варто наголосити, що перш за все відповідальні за притягнення до відповідальності винних у злочинах, які вчиняє російська армія в Україні, національні органи правосуддя.

 “Але ніде в світі, напевно, немає такої національної системи правосуддя, яка могла би самостійно впоратись з такою кількістю злочинів, які російська армія щодня вчиняє в Україні”, – зазначила Олександра Дрік, коментуючи ситуацію. 

Такі міжнародні інститути, як-от Міжнародний кримінальний суд, надають  можливість встановити правосуддя в тих випадках, коли масштаб злочинів такий, що це вже стає питанням не національного, а міжнародного рівня. Втім, МКС може взяти в розслідування лише кілька конкретних кейсів і лише на рівні військового і політичного керівництва Росії.

Через це постає питання, а як встановити правосуддя для всіх, хто став жертвами російської армії в Україні? Відповідь є – зробити це може спеціальний міжнародний трибунал, однак важливо розуміти, як саме, з якою юрисдикцією, з якими повноваженнями, в якому складі такий трибунал можливо створити? 

Це [створення спеціального міжнародного трибуналу] представники ініціативи “Трибунал для путіна” обговорювали з колегами з України та різних країн світу під час воркшопу для НУО, організованого у Гаазі. У воркшопі також взяли участь представники Міжнародного кримінального суду, міністерства закордонних справ Нідерландів, Євроюсту і Genocide Network, EUAM, ООН та ін.”, – розповіла координаторка міжнародної взаємодії ЦГС. 

Вона також додала, що пізніше представила рекомендації українського громадянського суспільства під час Ukraine Accountability Conference – це закрита міністерська конференція, яка у липні зібрала 60 високопосадовців із 45 країн-світу і міжнародних організацій в Гаазі для об’єднання зусиль у забезпеченні правосуддя для України. 

Одна з головних рекомендацій полягала саме в тому, щоби створити міжнародний гібридний механізм для притягнення винних у злочинах, що вчиняються російською армією в Україні, до відповідальності. За результатами конференції було створено Групу діалогу з відповідальності для України, координувати яку має Генеральний прокурор України”, – наголосила Олександра Дрік. 

Нагадаємо, раніше виконавча директорка ЦГС Олександра Романцова заявила, для того, щоб прискорити покарання, Україна вже зараз має почати роботу над створенням своєрідного гібридного трибуналу для російських воєнних злочинців.

Назад
Попередня Наступна
buttons