10.07.2022

Україна може створити гібридний трибунал, щоб прискорити покарання воєнних злочинців – Олександра Романцова

Процес притягнення російського керівництва до відповідальності за скоєні військові злочини тривалий, але незворотний. Для того, щоб прискорити покарання, Україна вже зараз має почати роботу над створенням своєрідного гібридного трибуналу для російських воєнних злочинців. Про це виконавча директора ГО «Центр Громадянських Свобод» (ЦГС) Олександра Романцова розповіла в ефірі марафону “FreeДОМ” на телеканалі UA.

«Ми можемо вже зараз робити це (почати притягувати до відповідальності за воєнні злочини рядових російських військових (солдатів) на національному рівні – ред.), створивши свою унікальну українську форму гібридного трибуналу за участю міжнародного правосуддя, але водночас під абсолютним контролем за участю та узгодженістю з нашим національним законодавством. Це непросто, але ті завдання, які поставила перед нами війна, – швидко прискорити свою еволюцію, зокрема у судовій частині, на жаль, ми маємо, і вони нам життєво необхідні», – наголосила виконавча директора ЦГС, відповідаючи на питання журналістів про важливість внутрішніх судових процесів над російськими військовими.

Коментуючи системність воєнних злочинів РФ, а також те, що в Україні злочинні дії російських військових мають ознаки політики, Олександра Романцова зазначила: «Так, усі воєнні злочини мають таке поняття, як систематичність та ознаки політики. Тобто Російська Федерація не просто так віддає накази, вона має мотивацію, і ця мотивація – воєнний злочин … Ми бачимо, що це є результатом наказу, це не якийсь окремий офіцер вирішив саме таким чином діяти. Саме тому відповідальність на міжнародному рівні у міжнародному кримінальному суді саме на головнокомандувачі, генералах та польових офіцерах. Тому що їхні дії чи бездіяльність, коли їхні солдати безчинствують в окупованих селах, є відповідальністю за військовий злочин».

Вона також розповіла, що у наразі базі глобальної правозахисної ініціативи “Трибунал для Путіна” понад 10 тисяч епізодів. «І це при тому, що не до всього ми маємо доступ. Ми збираємо інформацію, в тому числі, зі свідченнями людей, з відкритих джерел, перевіряємо те, що написано в Telegram. Але те, що сталося у Бучі та Ірпені, у трохи меншому масштабі відбулося у кожному селі, містечку України, де були окупанти», – наголосила Олександра Романцова.

Назад
Попередня Наступна
buttons