09.06.2022

ЦГС отримав престижну нагороду Національного фонду підтримки демократії – Democracy Award 2022

Центр Громадянських Свобод разом з кількома іншими неурядовими організаціями отримав престижну американського Національного фонду підтримки демократії (National Endowment for Democracy (NED)) за вагомий внесок у розвиток правозахисного руху в Україні та роботу під час широкомасштабної агресії РФ проти України.

«Будь-яке визнання цінне тим, що надає можливість голосно артикулювати важливі для України речі … DemocracyAward – це визнання роботи великої кількості людей … Я дякую усім сотням людей, які долучилися до роботи волонтерської ініціативи Євромайдан SOS – опрацьовують звернення людей в біді на колцентрі, збирають докази в полі у мобільних групах, записують свідчення жертв воєнних злочинів по всій країні, роблять переклади, ведуть бази полонених, готують відео та фото для поширення закордоном», – зазначила голова Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук, коментуючи престижну відзнаку.

Варто зазначити, окрім, ЦГС, цього року лауреатами премії NED стали також ще три українські неурядові організації: Центр протидії корупції, Лабораторія журналістики суспільного інтересу та Українська волонтерська служба.

«Демократичний розвиток України, на чолі з її народом та громадянським суспільством, є ключем до успіху країни — не лише для розгрому Україною російських військ, але й для того, щоб українська демократія вийшла сильнішою з цієї жахливої війни», — сказав Деймон Вілсон, президент і керівник виконавчий директор NED, який є почесним партнером українських організацій громадянського суспільства, ЗМІ та правозахисників з 1989 року. «Ці чотири організації є прикладом героїчної боротьби, мужності та рішучості мільйонів українців, які ризикують усім, щоб захистити демократію і свобода», – наголосив він.

Довідково

Премія за демократію присуджується щорічно Радою директорів NED, щоб вшанувати сміливу та творчу роботу окремих людей та організацій, що просувають права людини та демократію в усьому світі.

Лауреати премії Democracy Award 2022:

Центр протидії корупції – потужна національна організація, яка об’єднала юридичний, медіа та громадянсько-політичний сектори для формування антикорупційного законодавства та політики України з моменту його заснування у 2012 році. Це стало гарантією того, що український парламент розробив потужне антикорупційне законодавство та політику. Йдеться, зокрема, про Національне антикорупційне бюро України, Спеціальну антикорупційну прокуратуру, Вищий антикорупційний суд, відкриті майнові реєстри та електронне декларування майна. З моменту початку повномасштабного вторгнення в Україну група активно інформує про звірства, вчинені росіянами в Україні, домагається посилення підтримки України з боку урядів та міжнародних інституцій, а також веде адвокаційну кампанію #BlockPutinWallets для інформування про те, як багатство, пов’язане з Кремлем, проплачує вплив у західних демократіях. Дар’я Каленюк – співзасновниця та виконавчий директор «Центру протидії корупції».

Центр громадянських свобод (ЦГС) – одна з провідних правозахисних організацій України. Заснована у 2007 році, CCL розробляє законодавчі зміни, здійснює громадський нагляд за правоохоронними органами та судовою системою, проводить програми громадянської освіти та реалізує програми міжнародної солідарності. Під час Євромайдану організація започаткувала ініціативу Євромайдан SOS для надання правової та іншої допомоги протестувальникам, що зазнавали переслідувань, по всій країні. З початку російської агресії в Україні ЦГС відстежує політичні переслідування в окупованому Криму, документує воєнні злочини та злочини проти людства під час гібридної війни на Донбасі, проводить міжнародні кампанії зі звільнення політв’язнів Кремля. У відповідь на війну Росії проти України група мобілізувала правозахисників, щоб вони задокументували та домагалися справедливості за воєнні злочини. Адвокаційна робота ЦГС спрямована на те, щоб розкрити людське обличчя конфлікту, розповідаючи історії окремих жертв, а також пояснюючи системну природу сексуального насильства та інших звірств, як методів ведення війни проти українського народу. Голова – Олександра Матвійчук.

Лабораторія журналістики громадського інтересу – сприяє конструктивному обговоренню складних соціальних тем за допомогою високоякісного контенту з моменту свого заснування в 2020 році. Ця міждисциплінарна коаліція журналістів і соціологів досліджує, створює та популяризує найкращі практики журналістики у цифрову епоху. Досліджуючи громадську думку та тестуючи контент серед різних аудиторій, його експерти розробляють редакційні стратегії на основі соціологічних досліджень та відгуків аудиторії. З початком повномасштабної війни з Україною організація повернувся до роботи з провідними ЗМІ. Група документує свідчення та життєві історії українців під час війни та створює архів доказів, який підвищить обізнаність громадськості та сприятиме справедливості для жертв. Наталія Гуменюк – генеральна директорка та співзасновник організації.

Українська волонтерська служба (УВС) – неприбуткова організація, місія якої – розвиток культури волонтерства в Україні. УВС навчає перспективних громадських активістів будувати державно-приватне партнерство та пропагувати сталий активізм. З моменту заснування у 2017 році до спільноти приєдналися понад сімсот організацій, а навчальні програми закінчили понад 5000 активістів. З моменту початку повномасштабної війни УВС мобілізувала тисячі волонтерів у всій країні для координації гуманітарної допомоги людям, які постраждали від російського вторгнення, та підтримки інших волонтерських організацій залежно від їхніх потреб. Команда використовує свою широку мережу та інноваційні технологічні рішення, щоб надавати гуманітарні, медичні, ІТ та інші види ресурсів потребуючим громадам. Анна Бондаренко є засновницею і генеральним директором.

Назад
Попередня Наступна
buttons