09.06.2022

“Курси денацифікації” РФ – це різновид тортур щодо українців, – Олександра Романцова

Російські “курси «денацифікації»” для українців на окупованій території – це спотворення реальності та порушення прав людини, по суті, це один з видів тортур, які окупанти застосовують до українців. Про це виконавча директора Центру Громадянських Свобод (ЦГС) Олександра Романцова розповіла в ефірі Громадського радіо.

 Відповідаючи на питання, чому зараз правозахисники приділяють стільки уваги так званим “курсам “денацифікації”, які окупанти влаштовують примусово для українок та українців на тимчасово окупованих територіях, Олександра Романцова зазначила: «Ми спостерігаємо прямі порушення міжнародного гуманітарного права, тобто міжнародного права прав людини. У цьому випадку ми спираємося на розслідування «Нової газети» та на Telegram-канал жителя Севастополя, який оприлюднює відео з наших тимчасово окупованих територій, де українок та українців змушують прочитати певний текст (з вибаченнями за не лояльні до російської армії вчинки/висловлювання – ред.)».

Вона наголосила на тому, що текст, який змушують проговорювати українців, однозначно є штучно сформульованим.

«Тобто це не приватна думка цієї людини. Цей текст проговорюється людьми, які були явно або принижені. Подекуди навіть помітні наслідки фізичного впливу на цих людей. І звичайно цей текст публікується не на приватній сторінці людини, а як правило на такому публічному каналі, і далі поширюється. І перш за все текст говорить про те що людина зробила щось не лояльне щодо російської армії, потім вона вибачається, а в кінці вона говорить про те, що пройшла повний курс “денацифікації», – вказала виконавча директора ЦГС.

Вона також наголосила – сам факт, що людей примушують до чогось, є проблемою для них. І соціальною, і напевно буде проблемою для них психологічною, бо вчинки людей у цьому випадку є наслідком приниження.

«В Європейській Конвенції з прав людини приниження стоїть в одній статті разом з тортурами. Власне стаття називається “використання тортур і такої поведінки, що принижує гідність людини”. Тому тут треба чітко розуміти, що [приниження] це фактично, різновид, тортур – психологічне, емоційне залякування … Ми маємо ці проблеми і схожі приклади і на інших окупованих територіях. Коли людей затримують і вимагають публічної підтримки окупантів (Мелітополь, Запорізька, Херсонська область). Тобто, публічних осіб, політиків, відомих бізнесменів примушують до демонстрації відкритої підтримки окупаційного режиму. Це має змусити населення повірити, що Росія тут назавжди», – додала Олександра Романцова.

Повну версію розмови можна прослухати тут. У ній, правозахисниця, зокрема, говорить про перспективи покарання очільників РФ і всієї Росії за скоєнні воєнні злочини проти України.

Назад
Попередня Наступна
buttons