07.06.2022

Громадянське суспільство – важливий елемент опору агресії Росії, – Олександр Павліченко

Громадянське суспільство України стало важливим елементом опору російській агресії, позаяк воно об’єдналося навколо захисту фундаментальних демократичних цінностей. Про це розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко, підсумовуючи ситуацію з захистом прав людини, яка склалася в Україні протягом 100 днів другого етапу війни Росії проти України, який розпочався 24 лютого 2022 року.

«Дуже яскраво продемонструвало себе громадянське суспільство, яке стало важливим елементом опору російській агресії. І це суспільство, і свободи, які були досягнуті, свобода зібрань, свобода слова –  це якраз і стало фактором цементування громадянського суспільства», – зазначив він. Олександр Павліченко також зазначив, що виступи в Херсоні, коли беззбройні люди йшли на озброєних російських військових і на танки – «це було показником того, що люди готові були жертвувати здоров’ям і життям через свою незгоду з цією окупацією». 

Правозахисник наголосив, такого роду діяльність на тимчасово окупованих територіях України була системною – це були не поодинокі пікети, а  масові демонстрації, до того ж регулярні. Вони не були організовані “згори” і штучно. Це не була масовка – це була самоорганізація суспільства. Так само самоорганізація суспільства виявилась у волонтерському русі, коли волонтери евакуювали людей з місця ведення бойових дій, доставляли захисне спорядження, гуманітарні вантажі. 

«Це ще раз показує наскільки важливо мати ефективне і дієве громадянське суспільство, в основі якого покладені фундаментальні цінності, зокрема й свобода мирних зібрань як одна з цінностей демократичного світу, свобода вираження поглядів. Коли відбувається замах на ці цінності, це стає зазіханням на саме громадянське суспільство», – резюмував він.

З повним текстом розмови з Олександром Павліченком про стан справ із захистом прав людини в України під час повномасштабної агресії Росії проти України можна ознайомитися тут.

Назад
Попередня Наступна
buttons