10.12.2013

БІЛОРУСЬКИХ АКТИВІСТІВ, ЯКІ ЇХАЛИ НА ЄВРОМАЙДАН, СБУ УТРИМУВАЛА НА КОРДОНІ 28 ГОДИН

Щойно ЄвромайданSOS отримав інформацію про те, що 7 білоруських активістів, яких утримували на українсько-білоруському кордоні 28 годин із учорашнього дня, – відпустили. Частина з них вирушила назад до Гомеля, частина – продовжила свій шлях до Києва, на Євромайдан.

Трохи про хронологію подій.

6 грудня з Мінська на Київ виїхав автобус із більш ніж 50-ма людьми, які їхали підтримати Євромайдан. На відстані 50 км від Мінська автобус зупинили працівники міліції та конфіскували транспортний засіб. Відтак, частина пасажирів автостопом дісталася до найближчої зупинки рейсового автобусу «Гомель-Чернігів», де продовжила свій шлях в Україну. Утім, рейсовий автобус був затриманий при перетині українського кордону, на міжнародному контрольно-пропускному пункті «Нові Яриловичі». Там активістів, за інформацією їх колег, примусили надати письмове зобов’язання щодо неучасті в Євромайдані. Окрім того, біля сидіння одного з активістів був знайдений пакет із речовиною рослинного походження із, ймовірно, наркотичними властивостями. Саме ця знахідка начебто і стала причиною тривалого утримування Службою безпеки України автобусу на кордоні. До речі, коли вчора ми звернулися до Державної прикордонної служби із запитанням про те, чи справді в них перебувають ці люди та на яких підставах, нам відповіли, що ця інформація відповідає дійсності і що зараз на місці працює Служби безпеки України, але жодних звинувачень нікому не пред’явлено.

Водночас, інших чотирьох пасажирів конфіскованого на території Білорусі автобусу, які для продовження мандрівки винайняли авто, також утримували на кордоні близького 4-х годин, а вже під Черніговом їх машину зупинили співробітники ДАІ та … прокололи шини.

Білоруські правозахисники, які зараз перебувають в Україні, заявили в коментарі ЄвромайданSOS, що розцінюють дії української та білоруської влади відносно згаданих активістів як неправомірні та політично мотивовані.

Назад
Попередня Наступна
buttons