15.12.2013

ПРАВОЗАХИСНИКИ: ВЛАДА ПОРУШИЛА ЄВРОКОНВЕНЦІЮ, ДО УКРАЇНИ ТРЕБА ЗАПРОСИТИ МІЖНАРОДНУ МІСІЮ ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗГОНУ ЄВРОМАЙДАНУ

Міжнародна команда правозахисників, які представляють Росію, Молдову, Азербайджан, Киргизстан, та входять до найбільшої правозахисної групи регіону ОБСЄ – Міжнародної платформи “Громадянська солідарність”, оголосили про створення Міжнародної групи щодо ситуації в Україні у рамках Паралельної конференції громадянського суспільства ОБСЄ, яка цими днями триває в Києві. Паралельна конференція щорічно проводиться напередодні засідання Ради Міністрів ОБСЄ в столиці країни-головуючої ОБСЄ та є ключовим майданчиком для обговорення тенденцій у регіоні та вироблення порядку денного для громадянського суспільства ОБСЄ. Київську Паралельну конференцію, яка стартувала в понеділок, було вирішено дещо “перекроїти” – через гостру кризу у сфері прав людини в країні.

“У зв’язку з драматичними подіями, нам здалося, що потрібно, аби Паралельна конференція не тільки продовжувала свою раніше заплановану роботу, а й присвятила увагу тому, що розгортається на наших очах,” – зауважив правозахисник Адрій Юров, член ради Міжнародної громадянської ініціативи для ОБСЄ.

Міжнародна група правозахисників уже підключилася до моніторингу ситуації на протестних площах та вулицях Києва. Протягом кількох діб експерти здійснюють нічні спостереження в складі української групи громадського спостереження “ОЗОН”. Наразі їх висновки зводяться до констатації мирного характеру українського протесту.

Другим кроком стало створення окремої контактної групи по спілкуванню з правоохоронними органами та зі штабом протестувальників. Голова правозахисної організації “Солдатські матері Санкт-Петербурга” Елла Полякова (Росія) була серед тих, хто здійснив візит до МВС України та зустрівся із начальником Головного штабу МВС України Володимиром Березаном. Правозахисники передали чиновнику заяву із закликом до правоохоронців співпрацювати з громадянським суспільством та попереджати насильство в будь-якій формі. За їх словами, у МВС навіть висловили готовність до спроби спільного з незалежними спостерігачами патрулювання.

Окрім того, Міжнародна група звернулася до послів країн-членів ОБСЄ в Україні, і цього ж дня відбулася окрема зустріч із декотрими з них, під час якої правозахисники висловили свої міркування щодо необхідних на сьогодні нагальних дій.

  • “За ці кілька днів Міжнародна група вже надала значну допомогу Україні, – зауважила голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук. – Зокрема, окремі напрацювання наших колег лягли в основу створеної системи Євромайдан SOS,  яка займається збором та акумулюванням інформації про зниклих, постраждалих та затриманих учасників Євромайданів. Адже наступ на фундаментальні права та свободи, який ми зараз спостерігаємо в нашій країні, – це продовження загальної тенденції в регіоні ОБСЄ, тому ми й маємо напрацьований досвід роботи у таких кризових ситуаціях.”

До речі, відразу після нічного розгону Євромайдану, 30 листопада, абсолютна більшість громадських організацій Молдови підписала заяву, в якій  висловила підтримку проєвропейській позиції українського суспільства та необхідності проведення демократичних реформ. Про це розповів директор кишиневского правозахисного центру CREDO Сергій Остаф (Молдова). На думку Сергія, проєвропейська орієнтація Молдови дуже великою мірою залежить від відповідної позиції України. Саме тому в згаданому зверненні громадянське суспільство вимагає від уряду Молдови підтримати європейську інтеграцію та демократичну трансформацію України.

Під час прес-конференції правозахисники висловили власну оцінку тим гострішим подіям, які відбувалися в Україні протягом останніх днів.

“Ідеться не лише про порушення свободи мирних зібрань, а про масове непропорційне, а часто навіть неспровоковане (в епізоді з розгоном Майдану в ніч із 29 на 30 листопада) насильство. У той час як, згідно з міжнародними стандартами, навіть несанкціонована акція не може бути приводом для розгону, не кажучи вже про застосування насильства, – наголошує Андрій Юров. – Більше того, відзняті відеоматеріали свідчать, що протягом останніх днів у Києві мали місце епізоди жорстокого поводження правоохоронців відносно протестувальників. І тут я хочу нагадати, що після права на життя право на свободу від жорстокого поводження є другою за вагою статтею Європейської конвенції з прав людини. Отже, йдеться про дуже грубі та масові порушення прав людини,” – резюмував правозахисник.

“Фактично, Україна, яка поки що головує в ОБСЄ, порушила свої зобов’язання в рамках “людського виміру” ОБСЄ – а саме свободу мирних зібрань, свободу вираження поглядів та свободу від жорстокого поводження та катування, – каже російська правозахиниця Ольга Захарова. – Більше того, судячи з того, що є зниклі люди, можна говорити й про задіювання ООНівських механізмів щодо насильницького зникнення. Навіть якщо з’ясується, що цих людей затримали та утримували без комунікації – це вже порушення їх права та великий скандал.”

Попри все це, правозахисники вважають, що проведення засідання Ради Міністрів ОБСЄ в Києві скасовувати не варто (про можливість такого кроку з боку ОБСЄ раніше заявляли окремі чиновники), так само як знижувати рівень події (утім, по факту, це вже відбулося – адже від візиту до Києва відмовився держдсекретар США Джон Керрі). Вони стверджують, що саме проведення події такого високого рівня може бути гарантією того, що влада не піде на загострення ситуації.

Саме ці міркування та оцінки лягли в основу заяви Паралельної конференції щодо ситуації в Україні, в тому числі, низки рекомендацій. Передусім експерти радять задіяти механізми ОБСЄ.

“Країнам-членам ОБСЄ варто попрацювати на дипломатичному рівні – спробувати переконати Україну як країну-Головуючу запросити до Києва спостерігачів, які б провели міжнародне розслідування на предмет того, що ж відбувалося насправді, який характер носили зібрання, чи були провокації, чи є провина поліції, та нарешті які дії повинна зробити держава,” – перераховує Ольга Захарова.

“Цей критичний момент – не лише для України а й для всього ОБСЄ. І якщо ОБСЄ з цим викликом не впорається – воно покаже свою неефективність,підкреслив Ельдар Зейналов, який очолює Правозахисний центр Азербайджану. – Загалом, за підсумком своїх власних спостережень можу сказати, що мене радує не тільки те, ЩО вимагають люди на Майдані, а й те, ЯК вони це роблять. Думаю, що в мирних умовах ті проблеми, які були викликані відмовою від євроінтеграції України, знайдуть своє вирішення”.

Назад
Попередня Наступна
buttons