26.11.2020

#BelarusWatch закликає режим Лукашенка до відповідальності!

Повсякденне життя тисяч людей в 15 країнах світу ненадовго призупинилося 26 серпня, коли вони зібралися заради однієї важливої ​​цінності: солідарності.

Сотні тисяч людей вийшли на вулиці в Білорусі в знак протесту проти результатів президентських виборів 9 серпня. З тих пір влада почала жорстоко переслідувати мирних демонстрантів. Експерти Управління ООН з прав людини 1 вересня заявили про 450 задокументованих випадків жорстокого поводження з затриманими з боку поліції і катувань тих самих громадян, яких представники правоохоронних органів зобов’язані захищати відповідно до національного законодавства та міжнародних стандартів.

 

Солідарність у відповідь на катування

 

Представники міжнародної спільноти засудили грубі порушення прав людини в Білорусі і відмовилися визнавати результати виборів, оголосивши їх сфальсифікованими. Люди з різних куточків світу об’єдналися, щоб підтримати білорусів, які активно борються за свою свободу.

Волонтери міжнародної ініціативи #BelarusWatch відреагували на ситуацію, що склалася в країні, і 26 серпня організували акцію солідарності. Дата була вибрана не просто так: вона символізує 26 років під гнітом режиму Лукашенка. Жителі 29 міст з таких країн як Латвія, Литва, Швеція, Україна, Німеччина, Бельгія, Італія, США, Ірландія, Польща, Швейцарія взяли участь в акції.

 

Молоді відважні лідери

 

Анастасія родом з Білорусі, але живе в Україні. Вона була ініціатором заходу. Анастасія пояснила, що її головною мотивацією було бажання припинити насильство і захистити права людини.

«Коли я спостерігала за подіями в Білорусі, мені було складно мовчати (..) Я почала думати, чим я можу допомогти, адже я не перебуваю в Білорусі, і я вирішила організувати акції солідарності в різних куточках світу. Я зв’язалася з Олександрою Матвійчук із Центру громадянських свобод, і вона погодилася допомогти мені і підтримала цю ініціативу».

Анастасія розповіла, що міжнародна солідарність важлива, тому що вона показує світовим лідерам, що вони повинні приймати рішення і діяти у відношенні ситуації в Білорусі.

Ліза Мей, американка українського походження, яка проживає у Вашингтоні, і є однією із координаторів ініціативи #BelarusWatch, стверджує, що чим більше міжнародної уваги приділяється подіям в Білорусі, тим нижча ймовірність ескалації насильства проти мирних протестувальників. Якщо міжнародна увага буде і далі прикута до подій в Білорусі, Лукашенка двічі подумає, перш ніж чинити звірства, які його режим вчинив би, якби міжнародна спільнота не спостерігала за його діями. Тим не менш, є побоювання, що без постійного міжнародного тиску атаки посиляться.

 

Заклик до відповідальності

 

Міжнародний інтерес до подій в Білорусі почав повільно зникати ще в серпні, і сьогодні увага міжнародних ЗМІ та громадськості вже прикута до інших світових подій.

Поліцейська жорстокість – це глобальна проблема, з якою, на жаль, багато хто зіткнувся. Ліза була однією з учасниць українського Євромайдану 2013-2014 років і згадує акти насильства, здійснені правоохоронцями проти мирних демонстрантів.

«Ви знаєте, коли українці спостерігають за подіями в Білорусі, у багатьох виникають дуже сумні спогади про те, що відбувалося в Україні в 2013-2014 роках, коли поліція била протестувальників і непропорційно застосовувала силу».

Ліза і Анастасія зазначили, що зібрати людей на акцію було досить складно, враховуючи епідеміологічну ситуацію в світі і те, що 26 серпня випало на робочий день – середу. Учасники зробили все можливе, щоб приєднатися до акції солідарності і слідували основним рекомендаціям щодо запобігання поширення Covid-19. Хоча до організації заходу було докладено великих зусиль, Ліза прокоментувала, що це того варте, оскільки байдужість в цьому випадку може бути небезпечною.

«Дуже просто сказати: «Я не хочу втручатися, це внутрішня проблема Білорусі». Завжди потрібно мислити більш глобально і брати до уваги весь спектр наслідків таких подій. З огляду на географічне положення Білорусі, результат протестів може сильно вплинути на регіон, і увага до подій в країні є дуже важливою, особливо зараз, оскільки це потенційно може стати поворотним моментом в історії Білорусі».

Ліза зазначила, що цей захід став важливим знаком солідарності з білорусами. Активістка вважає, що вкрай важливо говорити про катування в місцях позбавлення волі, а також про застосування сльозогінного газу та світлошумових гранат проти мирних протестувальників.

«Ми б організували цю акцію, навіть якби події в Білорусі не мали геополітичних наслідків для регіону. Ми б організували її просто, тому що нам не байдужа доля людей. Цим заходом ми показали білорусам, що ми їх підтримуємо, що ми їх бачимо, і що ми віримо в їхню перемогу» – сказала Ліза.

Відео-звернення ініціативи #BelarusWatch до міжнародної спільноти.

*Увага: відео містить графічні зображення*

Бажаєте долучитися до глобальної кампанії #BelarusWatch? Напишіть нам на пошту belaruswatchsolidarity@gmail.com, щоб домогтися справедливості.

Назад
Попередня Наступна
buttons