04.07.2024

У Києві пройшов перший з початку повномасштабної війни Марш КиївПрайд. ОЗОН моніторив зібрання і контрзібрання

16 червня, вперше від початку повномасштабного вторгнення, у столиці пройшов Марш КиївПрайд. Група громадського моніторингу ОЗОН здійснювала незалежний громадський контроль за подією. Після цього випустили звіт, який є результатом спостереження, що здійснював ОЗОН, спираючись на українське законодавство та кращі практики.

Маршрут пролягав вниз по вулиці Богдана Хмельницького від Музею історії Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7) до Національного драматичного театру Лесі Українки (вул. Богдана Хмельницького, 5). 280 людей (з похибкою у 30 осіб) брали участь у ході, серед яких була колона ЛГБТК+ військових з банером «ArmUkraineNow». Крім гасел, що закликають до рівності, скандували також «Росія — держава терорист» та «Змусьте Росію заплатити», та вимагали ухвалити законопроєкти 5488 та 9103, що стосуються боротьби з проявами дискримінації та інституту реєстрованих партнерств.

У координації та реалізації спостереження процесії взяли участь 15 волонтерів та волонтерок ОЗОНу. Звісно, не обійшлося і без контрзібрання — Маршу традиції. У ньому взяли участь 359 людей (з похибкою 30 осіб).

«Це перший Марш КиївПрайд у Києві з початку повномасштабної війни й організація безпеки учасників мирного зібрання була досить складним завданням. ОЗОН оцінив роботу поліції як успішну. Вона дійсно доклала зусиль, аби забезпечити безпеку КиївПрайду. Але разом з тим це значно вплинуло на реалізацію базового принципу “видимості та чутності” мирних зібрань. Оскільки КиївПрайд був оточений спецтранспортом поліції, а сам рух обмежувався 100 метрами, марш обмежувався у видимості та чутності.

Окрім того, важливо звернути увагу на роботу поліції на контрзібранні. У період наростання напруги, коли учасники Маршу традиції збиралися прорвати кордон і врешті це зробили, поліція діяла стримано та закликала до ненасильства. Один з таких епізодів описаний у звіті», — зазначає координаторка групи ОЗОН Іванна Мальчевська

Прочитати повний звіт з Маршу КиївПрайд та контрзібрання — Маршу традиції — можна за покликанням.

ОЗОН є ініціативою Центру громадянських свобод — української правозахисної організації, яка просуває реформи у сфері верховенства права, адаптує законодавство відповідно до стандартів прав людини, документує воєнні злочини у ході російської збройної агресії, навчає прав людини та демократії. У 2022 році Центру громадянських свобод став лауреатом Нобелівської премії миру. Монітори та моніторки ОЗОНу діють на волонтерських засадах і під час моніторингів дотримуються принципу неупередженості та рівновіддаленості від учасників та учасниць акції чи сторін судового засідання.

Назад
Попередня Наступна
buttons