03.04.2024

«Громадянське суспільство — це суспільство громадян». Олександра Романцова на презентації звіту «Громадянське суспільство України в умовах війни»

27 березня відбулася публічна презентація звіту з комплексного соціологічного дослідження «Громадянське суспільство України в умовах війни», яке аналізує діяльність організацій громадянського суспільства за час повномасштабного вторгнення. До обговорення результатів долучилася виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

У звіті детально вивчається діяльність організацій громадянського суспільства в період з 2022 до 2023 року. Розглядаються такі параметри: індикатори довіри до волонтерів та громадських організацій, кількісні характеристики та динаміка сектору, сфери діяльності організацій громадянського суспільства та їх доступ до фінансів, канали комунікації з ключовими стейкхолдерами. А також теми від ЗМІ, в яких згадують ОГС та волонтерів.

Після самої презентації відбулася експертна дискусія. Спікерами стали: виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова, заступниця Міністра інфраструктури України Олександра Азархіна, народний депутат України й голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, співзасновниця та голова правління фонду «Голоси дітей» Олена Розвадовська та виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус.

«Ми маємо ту державу, яку собі організували. Якщо ми її довго не організовували, то зараз маємо швидко це доробляти. Ми дуже багато років жили з декораціями радянських часів, які лишалися, зі своїми сірими податками. А зараз ми стикнулися з тим, що нам потрібні справжні державні функції. Нам потрібний захист, нам потрібна рамка, яка дає можливість реалізувати себе, свої права: як людини, так і громадянина, і будь-якої іншої іпостасі, яка в нас є. 

Громадянське суспільство — це суспільство громадян. Бути громадянином —  означає бути проактивним членом цього проєкту під назвою Україна. І ми з вами за це і боремось. За право, щоб нам не хтось диктував і приніс нам рамку, бо Росія з радістю це зробить. Тому так важливо пам’ятати, що парламентарі, чиновники, поліціянти — це теж наші громадяни. І питання, як ми з вами між собою вміємо домовлятися. Я мрію, щоб кожний громадянин України входив в 5-6 різних асоціацій з іншими громадянами України. Це нормально, бути в об’єднані з кимось, тому що ви любите макові пиріжки, та водночас спостерігати за роботою поліції. 

Права людини про той простір, в якому ми всі маємо реалізуватися, навіть якщо нам хтось не подобається. Це величезна задача. І ми не найсильніша в цьому плані організація. Є, наприклад, Харківська правозахисна група, яка починала з радянських часів і продовжує працювати. Багато чого в нашій історії є таким, що показує — ми спроможні.

Дуже важливі насправді отакі об’єктивні дослідження. Ми маємо себе побачити. Ми не любимо чути зворотний зв’язок з зонами розвитку, але це наші зони розвитку. І якщо ми їх разом подолаємо, ми з вами будемо такою людською нацією, яка має рішення та пропонує їх — і тому ми цінні. А не просто тому, що ми українці й нас зараз ображають», — пояснює Олександра Романцова.

Назад
Попередня Наступна
buttons