15.01.2024

«Вони чекали українську армію, яку вважали слабкою, а нарвалися на українське суспільство, яке виявилося дуже сильним». Михайло Савва в інтерв’ю для ТВ2

Експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва став героєм проєкту «Очевидці» від медіа ТВ2 та дав повноцінне інтерв’ю. Він розказав про силу громадянського суспільства та трибунал для Путіна, а також про те, що саме вважається воєнними злочинами.

Михайла Савву знають як експерта Центру громадянських свобод, доктора політичних наук та правозахисника. Проте, крім того, він емігрант. 8 років тому Михайло жив у Краснодарі та працював у Південному регіональному ресурсному центрі, де у партнерстві з американцями розвивав громадянське суспільство від Дагестану до Ростовської області. А в Україну переїхав після порушення проти нього кримінальних справ та року ув’язнення. Сам Михайло зізнається, що щасливий бути тут і робити корисну справу. Також знаково, що правозахисник вивчив мову та вільно розмовляє українською.

«Протягом місяця, поки я отримував в Україні статус біженця, поки я знайомився з людьми, то зрозумів, що я тут і залишусь. У 2016 році держдепартамент США надав мені статус біженця в штатах, але я відмовився туди переїжджати. Тому що я розумів – Україна ближча до центру подій. Україна має кордон із Росією, це країна, в якій російська була другою мовою використання. Це все складалося в картину, що саме це є центр майбутніх подій і мені потрібно бути тут, щоб взяти в цьому участь. Звичайно, я не очікував, що ці події самі прийдуть до мене у вигляді російських військ. Зараз я можу сказати, що не просто задоволений, я щаслива людина. Це рідкісний стан для сучасної України, яка воює, але режим Путіна наповнив мене сенсом життя – маю мету, я займаюсь у тому числі пошуком військових злочинців. Я дуже хочу їх знайти та вірю, що ми це зробимо. Без цього моє життя було б звичайним», – ділиться Михайло Савва.

ТВ2 – російське медіа із тридцятирічною історією, яке РФ двічі знищувала через незалежну редакційну політику – у 2015 році та у 2022 році відповідно. Проте ТВ2 знаходить способи продовжувати діяльність.

Назад
Попередня Наступна
buttons