12.01.2024

«Нам важливо знати німецьку зовнішню політику в умовах російсько-української війни». До Києва завітала делегація з Бундестагу

8 січня делегація радників депутатів Бундестагу відвідала Київ, де на спільній зустрічі з представниками українських державного та громадського секторів зокрема обговорили, як шукати та повертати українських дітей, яких викрала Росія.

На зустріч завітали учасники найбільших політичних фракцій Німецького парламенту, серед яких були делегати від різних комітетів: бюджетного, закордонних справ, з питань прав людини та гуманітарної допомоги, оборони, економічної співпраці, захисту клімату та енергетики, а також комітету з питань Європейського Союзу. В Києві вони зустрілися з представниками органів державної влади та громадського сектору. Обговорили питання екоциду, пошуку та повернення дітей, викрадених Росією, а також законопроєктів щодо кримінальної відповідальності за колабораціонізм.

Зокрема розглянули стан підготовки до кримінального переслідування військових злочинців, в тому числі щодо співпраці з Радою Європи (реєстр злочинів) та Міжнародним кримінальним судом. Також торкнулися теми опіки над партнерами поранених/загиблих на війні, які, через нинішню правову ситуацію, не можуть укласти шлюб чи зареєструвати своє партнерство.

Модератором зустрічі від Центру громадянських свобод став координатор міжнародної взаємодії Роман Неколяк. Серед українських експертів: юрист та викладач кафедри Міжнародного та європейського права НаУКМА, юридичний директор Truth Hounds Дмитро Коваль, директор програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов, юристка Центру стратегічних судів УГСПЛ Олена Куваєва, експерт Ukrainian Legal Advisory Group Аріє Мора

«Німеччина є лідером у Європі як за обсягом надання допомоги Україні, так і кількістю наших громадян, які отримали там тимчасовий захист. Саму тому нам важливо знати німецьку зовнішню політику в умовах російсько-української війни, позицію щодо відбудови в майбутньому та їхню роль в євроінтеграційних процесах України. Візит керівної німецької Соціал-демократичної партії – це знак солідарності з українським народом та підтримки у боротьбі за незалежність», – підкреслив Роман Неколяк.

Візит делегації став можливим завдяки координації аналітичного центру Zentrum Liberale Moderne та програми українсько-німецького співробітництва ГО «Центр трансатлантичного діалогу».

Назад
Попередня Наступна
buttons