22.11.2023

«Це лопата: нею можна копати, а можна і прибити», – Олександра Романцова про штучний інтелект на EquAlIty hackathon

Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова взяла участь у заході з нагоди Міжнародного дня толерантності – EquAlIty hackathon. Ця подія об’єднує представників держави, бізнесу та громадянського суспільства з метою створення інноваційних продуктів, які будуть спрямовані на підтримку прав людини, рівності, різноманітності та толерантності завдяки штучному інтелекту.

Співорганізаторами хакатону стали МЗС, ОО та неурядова організація Talents on AI Foundation. Серед спікерів: співзасновник НУО Talents on AI Foundation Станіслав Подячев, юристка НУО «Лабораторія цифрової безпеки» Тетяна Авдєєва, голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, старша референтка Апарату Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Галина Жуковська, голова Кримської правозахисної групи, координаторка Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи Ольга Скрипник, експертка з відкритих даних, співзасновниця Technovation Ukraine (2016) Надія Бабинська, науковий співробітник компанії МЕТА (Сан-Франциско, США) Ігор Л. Марков, філософ і письменник Тарас Бебешко та інші. Говорили про те, як штучний інтелект може допомогти у розв’язанні проблем прав людини, гендерної рівності, толерантності та різноманіття.

«Дійсно, штучний інтелект – це нова зона, де ще не встановлені стандарти прав людини. В цьому контексті як держави, так правозахисні організації та бізнес-представники наполягають, щоб ця нова зона була врегульована.

Новітні технології з одного боку можуть допомагати впорядкуванню соціальних сфер, де потребують захисту права людини, наприклад, шукати інформацію або формулювати більш зрозуміло для людей, в чому суть стандарту прав людини в тій чи іншій галузі. З іншого боку, дуже важливо врегулювати цю зону таким чином, щоб персональні дані та інші сфери майна та визначення особистості людини не страждали від алгоритмів чи чинних завдань, які надані штучним інтелектом.

Метою цього заходу було якраз звести ці три категорії – МЗС як представників держави, представників it-бізнесів та правозахисників, – для того, щоб обговорити, де і в яких галузях це можливо і які стандарти там мають бути встановлені. З мого боку було важливим наполягати на тому, що ми маємо продумати використання штучного інтелекту таким чином, щоб вони не порушили фундаментальні права людини. І саме це ми обговорювали на панелі, включаючи розуміння, що таке людська гідність і яким чином вона, свобода, рівність та справедливість як основоположні цінності Міжнародного права прав людини мають враховуватися та захищатися у сферах, де використовується штучний інтелект.

Відповідь на запитання, чи небезпечний штучний інтелект для сфери захисту прав людини – так! Бо це лопата: нею можна копати, а можна і прибити», – зазначає Олександра

Назад
Попередня Наступна
buttons