15.11.2022

“Країна агресорка використовує воєнні злочини, як метод ведення війни” – Олександра Матвійчук

Голова “Центру Громадянських Свобод” Олександра Матвійчук виступила з промовою на конференції the Asser Institute щодо посилення національних зусиль України з розслідування воєнних злочинів. 

Вона говорила про глобальну ініціативу Трибунал для Путіна, яку створили українські правозахисники. Олександра розповідає, що першочергово команда документаторів ставила собі за ціль – відтворити та задокументувати у хронологічному порядку епізоди воєнних злочинів які вчиняються в Україні.

Спочатку ми використовували роботу з відкритими мережами і даними, документуючи їх за певним протоколом, але поступово ініціатива розросталася. Завдяки тому, що ми побудували всеукраїнську мережу документаторів, ми взмозі більшість інформації збирати безпосередньо з місць, де злочини вчиняються. Через опитування людей, свідків, потерпілих після інцидентів”, – сказала правозахисниця.

Також Олександра розповіла про те, що Україна зіштовхнулася з безпрецедентною кількістю міжнародних злочинів які вчиняє російська федерація, адже країна агресорка використовує воєнні злочини, як метод ведення війни.

Вона резюмувала: “Маючи базу 24 000 злочинів, ми можемо довести з посиланнями на факти, всі воєнні злочини. Адже ми повсюди фіксуємо як умисні знищення цивільних об’єктів: школи, дитячі садочки, житлові будинки, критична інфраструктура. Так само, ми документуємо включно з тимчасово окупованих територій України: викрадення, катування, сексуальне насильство, вбивства цивільних людей та інші види злочинів”.

Правозахисниця переконана, що міжнародній спільноті та представникам української системи потрібно поговорити про розроблення комплексної стратегії правосуддя в якій мають бути різні компоненти: як співпрацювати та посилити спроможність міжнародного кримінального суду та як допомогти національним органам слідства не тільки через консультацію, а в тому числі через постійне залучення професійних фахівців до роботи на місцях.

Назад
Попередня Наступна
buttons