17.11.2022

росія порушує положення Женевської конвенції – правозахисники

Україна зараз в полі зміни міжнародних прав людини. Про це заявила виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова на Четвертому Міжнародному форумі європейської України у Берліні.

Правозахисниця наголосила, що лише за умови єднання громадянського суспільства можливо звільнити та повернути українців, як комбатантів, так і цивільних, що утримуються РФ.

Нам потрібно багато зробити аби їх повернути. Найголовніше, що всі ці люди можуть бути звільненими“, – зазначила Романцова.

Важливо зауважити, що обмін цивільних та військовополонених різниця. За словами Олександри, якщо військовий потрапляє у полон, то можливість обміну інколи набагато швидша ніж цивільного полоненого. Тому потрібно бути готовим, що цей шлях буде довгим. 

Підтвердженням цього став живий кейс, який правозахисники привезли на форум – звільнена полонена Вікторія Андруша.

На початку травня мені повідомили, що розгляд моєї “справи” (ред. кримінальна справа за якою судили вікторію у РФ – шпигунство) довів мою невинуватість і скоро мене звільнять… Але звільнили мене у вересні, як ви знаєте”, – поділилась Вікторія.

Дівчина додала, що умови в яких перебувають українські цивільні й військові погані. Адже влада РФ не розділяє викрадених українців на цивільних і на військовополонених – всіх утримують разом. Головна претензія, яку висувають ув’язненим росіяни: ти з України!

Олександра Романцова підтвердила слова колишньої ув’язненої і наголосили на тому, що умови перебування наших полонених жахливі, адже росія порушує положення Женевської конвенції.

«Це є мандат Червоного Хреста, який, на жаль, не здійснює успішно цей мандат. Тож якщо це не працює, ми маємо створювати щось нове, що цю функцію виконувати буде», – резюмувала правозахисниця.

Нагадаємо, що цього тижня команда Центру Громадянських Свобод відвідала Четвертий міжнародний форум європейської України. Платформу яка спрямована на встановлення миру в Україні, який базуватиметься на нормах міжнародного права та поваги до суверенітету й територіальної цілісності України.


Назад
Попередня Наступна
buttons