10.09.2022

Фільтраційні табори для українців – це багаторічна системна злочинна діяльність РФ, – Олександра Дрік

Незаконне затримання та позбавлення волі цивільних осіб у так званих фільтраційних таборах – це системна злочинна діяльність РФ. Її вона проводить на окупованих територіях України протягом 8 років, масштаби політики зросли після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Про це координаторка міжнародної взаємодії “Центру Громадянських Свобод” (ЦГС) Олександра Дрік повідомила під час чергового засідання Ради Безпеки ООН.

Вона також повідомила, що на кінець серпня база даних Ініціативи «Трибунал для Путіна» містить інформацію про біля 30 різних видів злочинів. Йдеться, про напади та пошкодження цивільних об’єктів, загибель і поранення внаслідок обстрілів, застосування зброї, що завдає надмірних ушкоджень. Також у базі інформація про пошкодження релігійних будівель, закладів освіти, мистецтва, науки. База містить інформацію і про насильницькі зникнення людей, вбивство/умисне вбивство цивільних осіб та незаконне затримання та позбавлення волі цивільних осіб.

“Останнє (незаконне затримання та позбавлення волі цивільних осіб – ред.) часто відбувається під час так званої фільтрації, яку Росія впроваджує на окупованих територіях України протягом 8 років. Тепер цей досвід Росія масштабувала на інші тимчасово окуповані території України після початку нового вторгнення в лютому цього року”, – зазначила Олександра Дрік.

Під час свого виступу правозахисниця розповіла кілька історій українських громадян, які пережили російську фільтрацію. Українці, яких незаконно затримала окупаційна влада, пережили тортури, побиття, катування струмом, сексуальні домагання, приниження. Їх силою змушували визнавати себе причетними до ЗСУ, пробували забирати дітей на “перевиховання” і т.п.

“Розуміння того, що там відбувається, можна отримати зі свідчень тих, хто вижив. Наприклад, 16-річний Вадим Буряк, якого затримали під час спроби залишити Мелітополь і протримали 3 місяці. Йому доводилося жити в тюремній камері, навіть без туалету. Майже щодня він чув тортури, бачив закатованих українських військовополонених. Потім був змушений відмивати кімнати тортур від крові”, – розповіла координаторка міжнародної взаємодії ЦГС.

“Тих, хто не пройшов фільтрацію, можуть місяцями утримувати у фільтраційних таборах. Звідти їх можуть відправити до слідчих ізоляторів/в’язниць на окупованих територіях чи в Росії”, – додала вона.

Олександра Дрік під час засідання розповіла – часто ті, хто пережив фільтрацію, розповідають, що тих, хто не пройшов фільтрацію, вбивали. 

“І як показують нещодавно опубліковані супутникові знімки, неподалік від деяких фільтраційних таборів є масові могили, а це означає, що деякі можуть бути вбиті або замучені до смерті”, – наголосила правозахисниця.

Раніше ми писали, під час засідання Радбезу ООН, Олександра Дрік наголосила на тому,  Росію треба покарати, щоб зупинити звірства її військових.

Назад
Попередня Наступна
buttons