09.09.2022

Росію треба покарати, щоб зупинити звірства її військових, – ЦГС

Росія свідомо і системно проводить жорстоку політику фільтрації українців (тобто, знущання над цивільними особами – ред.) на окупованих територіях вже понад 8 років, з моменту початку російсько-української війни у 2014 році. Про це координаторка міжнародної взаємодії Центру Громадянських Свобод (ЦГС) Олександра Дрік повідомила під час чергового засідання Ради Безпеки ООН.

Вона, зокрема, розповіла, що Росія та контрольовані нею злочинні квазіутворенння (“ДНР” і “ЛНР”, зокрема – ред.) на окупованих територіях незаконно утримують людей, багатьох викрадають, забирають зі своїх домівок, часом люди просто зникають з окупованих територій, а пізніше про них стає відомо, що їх утримують в одному з багатьох десь ізоляторів на окупованих територіях Росії чи Білорусі.

“І це не просто поодинокі випадки. Лише ЦГС, одна правозахисна організація вже отримала інформацію про майже 600 таких випадків, часто від родичів цих українців”, – зазначила Олександра Дрік

Вона додала, що “це системна, спланована та організована діяльність (Росії на окупованих територіях – ред.)”.

“Крім того, зібрана ЦГС протягом попередніх 8 років інформація, свідчить, такі практики фільтрації почалися не після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Росія практикує їх на окупованих територіях з моменту першого військового вторгнення в Україну в 2014 році. Лише потім масштабувала цей досвід на всі тимчасово окуповані території України”, – наголосила координаторка міжнародної взаємодії ЦГС.

Вона також оприлюднила інформацію про те, що за попередніми оцінками, від десятків тисяч до сотень тисяч українців утримують у фільтраційних таборах чи центрах ув’язнення на територіях, окупованих Росією чи Росією, що перетворилося на організовану та розгалужену систему установ. 

Крім цього, Олександра Дрік оприлюднила низку історій українців, які пройшли через російську примусову фільтрацію та зазнали моральних і фізичних страждань. Всі ці історії об’єднує той простий факт, що над українцями у так званих фільтраційних таборах просто знущалися в різний спосіб. Також точно можна говорити про те, що значна частина українців, незаконно затриманих російською владою, “не пройшла фільтрацію” і часто доля таких людей невідома.

“Фактично Росія встановила на окупованих територіях зону повного беззаконня. І, проводячи фейкові референдуми та проголошуючи ці окуповані території незалежними, російська влада намагається зняти з себе відповідальність за жахливі звірства, які там чиняться”, – продовжила правозахисниця.

Вона наголосила, що ці території (які Росія називає “незалежними” – ред.) не є і ніколи не були незалежними, вони окуповані Росією. Саме вона – держава-окупант  повністю відповідальність за дотримання положень міжнародного права на цих територіях.

“Натомість російська армія під російським політичним і військовим керівництвом повністю нехтує, ігнорує положення міжнародного права або повністю спотворює його для цілі своєї пропаганди, по суті, роблячи все, що хоче”, – наголосила представниця ЦГС.

Вона також додала, що Україна – це далеко не перша країна, куди Росія здійснила вторгнення за останні 30 років, але “їй завжди це сходило з рук”.

“Ось чому Росію необхідно зупинити, а російських воєнних злочинців — притягнути до відповідальності, інакше ці звірства триватимуть і надалі страждатимуть сотні тисяч невинних мирних жителів. І Росія продовжуватиме робити все, що забажає, і вторгатися в країни, коли захоче. І якщо Росію не зупинили, звідки ви знаєте, що вашу країну Росія не прийде «звільняти» наступною?”, – резюмувала Олександра Дрік.

Підсумовуючи свій виступ, вона зазначила, що українські правозахисники, зокрема, ЦГС, закликають Раду Безпеки ООН створити ефективні механізми контролю за дотриманням Росією норм міжнародного права, як-от:

  1. Припинення незаконного тримання під вартою громадян України, які не пройшли так звану фільтрацію.
  2. Припинення практик тортур, фізичного насильства, погроз і принижень.
  3. Надання повної та вичерпної інформації про місцезнаходження та стан здоров’я утримуваних осіб на запити родичів та офіційних представників держави Україна.
  4. Забезпечення всіх форм правового захисту у разі офіційного розголошення цих осіб, включаючи доступ до адвокатів, міжнародних спостерігачів та країни-спонсора, якщо таке буде встановлено.
  5. Сприяти створенню механізмів відповідальності, які притягнуть Росію та російських воєнних злочинців до відповідальності.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що правозахисники ініціативи “Трибунал для Путіна” запустили спеціальний сайт, на якому на семи мовах збирається інформація про воєнні злочини Росії на території України. За 6 місяців російської агресії правозахисники задокументували понад 18 тисяч злочинних епізодів у різних областях країни.

Назад
Попередня Наступна
buttons