03.04.2022

Священники Московського патріархату в Україні мають нести індивідуальну відповідальність, – Олександра Матвійчук

Щодо священників й інших представників української православної церкви Московського патріархату не повинен застосовуватися принцип колективної відповідальності. Таку думку в коментарі «Голосу Америки» висловила голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук.

«Якщо священники чи інші представники Московського патріархату в Україні вчиняли чи допомагали вчиняти злочини, вони нестимуть відповідальність. Тому українські органи влади, правозахисники, міжнародні організації мають фіксувати ці дії та розслідувати їх і карати не колективно – оскільки є різні люди – а індивідуально», – зазначила вона.

Варто зазначити також, що 35-та стаття Конституції України закріплює право на свободу віросповідання, проте Олександра Матвійчук наголошує на тому, що не всі права людини є абсолютними. Тим більше в умовах воєнного стану.

Тому, на її думку, сьогодні завдання правозахисників та українського суспільства – стежити за тим, щоб в умовах війни права людини обмежувалися пропорційно – настільки, наскільки це необхідно.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у Верховній Раді перебувають на розгляді два законопроєкти: один направлений безпосередньо проти Української православної церкви, яка перебуває у єднанні з Москвою, другий – проти релігійних організацій, центри управління якими перебувають у Росії як країні-агресорі.

Назад
Попередня Наступна
buttons