01.04.2020

Закон про ринок землі: виконано один із пунктів “Правозахисного плану дій”

Коли ви вперше почули про мораторій на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення і необхідність запуску ринку землі в Україні? 

 

Правозахисники говорять про необхідність скасування цього мораторію вже багато років. Коли Україна обирала Президента платформа”Правозахисний порядок денний” запустила інформаційну кампанію “Десять незручних запитань кандидатам в Президенти”, де, серед іншого, було питання про зняття мораторію з ринку землі в Україні. Під час парламентських виборів  правозахисники провели десяток публічних зустрічей з представниками різних політичних партій, на яких презентували “Правозахисний план дій”, тобто 13 кроків, які повинен зробити парламент на захист прав людини. Серед них окремим пунктом – запуск ринку землі.

 

До чого тут ринок землі і права людини? Ще в 2018 році Європейський суд з прав людини ухвалив, що чинний мораторій порушує право мирно володіти своїм майном, гарантоване Статтею 1 Першого протоколу до Конвенції, яка говорить: “Кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.”

 

Таким чином, ЄСПЛ, одна з найавторитетніших судових інстанцій в світі, визнала: чинний мораторій – це порушення прав людини. При цьому, в рішенні суду було зазначено, що дане порушення носить систематичних характер і поширюється не тільки на тих, хто подав відповідну скаргу до суду.

 

Варто особливо відзначити, що цюзнакову справу в ЄСПЛ вели юристи Української Гельсінської спілки з прав людини, яка входить в “Правозахисний порядок денний”. Ми пишаємося нашими колегами!

 

За час дії мораторію близько півтора мільйони землевласників за час померли, так і не скориставшись своїм правом розпоряджатися власною землею.

 

Саме тому скасування мораторію було таким важливим пунктом вимог нашої платформи. І вчора, майже уночі, ці вимоги були частково виконані. 

Але м чекаємо того дня, коли зможемо впевнено сказати – усі 13 пунктів правозахисного плану дій для парламенту на захист прав людини в Україні виконані і повноцінно працюють. А це значить, що попереду ще багато роботи,

 

Платформа “Правозахисний порядок денний” – неформальна коаліція правозахисних організацій, що займаються вирішенням системних проблем законодавства та практики для захисту фундаментальних прав людини. Учасниками Платформи виступають Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр прав людини ZMINA, Центр досліджень правоохоронної діяльності, Проект “Без кордонів”, Євромайдан SOS та інші. Координацію роботи платформи здійснює Центр громадянських свобод. Контакти для зв’язку: human.rights.agenda.ua@gmail.com
Назад
Попередня Наступна
buttons