20.04.2015

СПРАВА ЛЬВІВСЬКОГО ЗАРУЧНИКА В РОСІЇ ЮРІЯ ЯЦЕНКА: ЧИ ЗМІНИТЬ АПЕЛЯЦІЯ РІШЕННЯ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ?

У понеділок, 27 квітня Бєлгородський обласний суд (Російська Федерація) розглядатиме скаргу на вирок, винесений російським правосуддям 25-річному львівському студенту, активісту Євромайдану Юрію Яценку. Юрко був затриманий рік тому, на початку травня, майже синхронно із затриманням О.Сенцова, О.Кольченка та інших українських громадян, яким «шиють» «тероризм», і яких наразі утримують у місцях несвободи Російської Федерації.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день у Росії утримується щонайменше 11 українських громадян (за інформацією СБУ – 30 осіб), затриманих, на думку правозахисників, за виразно політичними мотивами. Серед них – активіст львівського Майдану Юрій Яценко, який внесений до оприлюдненого МЗС переліку громадян, що незаконно утримуються в РФ, а також, за нашою інформацією, він внесений до списку СБУ на обмін.

Коротко про історію справи. Юрій разом зі своїм приятелем, так само львівським студентом-юристом Богданом Яричевським, був арештований 6 травня 2014 року в м.Обоянь Курської області. Із представників «бандерівського» міста, яких російським міліціонерам за збігом обставин «пощастило» захопити на кордоні, відразу захотіли зробити «терористів». І викликали ФСБ. Далі протягом тривалого часу Юрій та Богдан утримувалися в одній із установ для нелегальних мігрантів у Курській області. Утримувалися – незаконно, попри рішення суду про їх видворення. Але «особливої команди» ФСБ не було – тому їх не депортували. Більше того, до них постійно застосовували тортури. Коли під впливом фізичних знущань працівникам ФСБ не вдалося «вичавити» з хлопців визнання в приналежності до лав Правого Сектора та підготовці терактів до 9 травня, їх спробували змусити публічно зректися українського громадянства і попросити політичного притулку в Російській Федерації. Приблизно те, що, за версією Слідчого Комітету РФ, «сталося» з Надією Савченко. Але і це їм не вдалося, Юрій Яценко і Богдан Яричевський відмовилися називати українську законно обрану владу «київською військовою хунтою».

Невдовзі Богдана все ж таки відпустили. А проти Юрія порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 222 Кримінального кодексу РФ – «Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, її частин, боєприпасів…». Характерно, що ця стаття присутня в обвинуваченнях усіх фігурантів «Кримської справи», які затримувалися у той самий період, на початку травня.

Iз пояснень, написаних Юрієм Яценком 21 липня 2014 року і переданих адвокатові:

«Вважаю, що дійсною причиною мого кримінального переслідування з боку ФСБ Росії є бажання працівників ФСБ використати моє кримінальне переслідування як інформаційний привід для дискредитації мене як прибічника мирного врегулювання існуючих суперечностей між Україною та Росією».

Прогнози захисту були відносно оптимістичними, утім 10 березня 2015 року Свердловський районний суд Бєлгорода виніс обвинувачувальний вирок. Суд вирішив, що «обвинуваченням надано достатньо доказів наявності в діях Яценка прямого умислу на незаконне перевезення та передачу вибухових речовин» та засудив Юрія Яценка до жорсткої міри покарання – 2 років колонії-поселення.

Батько Юрія Сергій Яценко, який перебував на засіданні суду, називає засідання фарсом. До того він півроку провів у Росії, по суті, під стінами пункту для нелегальних мігрантів, де незаконно утримували Юрія – просто щоб бути поруч, стерегти, аби сина вчергове не вивезли на допит із мішком на голові.

Адвокат Юрія Пьотр Заікін називає вирок «незаконним та необґрунтованим». Він вважає, що система зацікавлена в тому, аби якомога довше утримувати Юрія в місцях несвободи на території РФ. Найперше і найголовніше, що свідчить про це: суд врахував результати експертизи лише в потрібній йому частині, викрививши висновки експертаПьотр Заікін, підозрює, що протягом наступного року ФСБ спробує завербувати студента. Відповідні пропозиції Юрію озвучувалися вже неодноразово.

Детальніше читайте в матеріалах Центру Громадянських Свобод:

http://bit.ly/1DiUIzt, http://bit.ly/1DWULF3

Детальніша інформація: Марія Іваник, 0507058672,old.ccl.org.ua@gmail.com

Назад
Попередня Наступна
buttons