20.05.2015

РІК БЕЗКАРНОСТІ: ЄВРОМАЙДАН SOS СПІЛЬНО ІЗ АДВОКАТАМИ РОЗКЛАВ ХІД РОЗСЛІДУВАННЯ “ПО КІСТОЧКАМ”

Рік безкарності: Євромайдан SOS спільно із адвокатами розклав хід розслідування “по кісточкам”
Після закінчення Євромайдану громадська ініціатива Євромайдан SOS передала органам національного розслідування усю інформацію, яку зібрали волонтери в ході допомоги переслідуваним учасникам протесту. Євромайдан SOS тісно співпрацював із Радою Європи, що можна побачити із тексту резонансного звіту Міжнародної консультативної панелі. Спільно із рядом правозахисних організацій передав два подання до Міжнародного кримінального суду.

Звичайно, що ми не мали ілюзій, що по завершенню одного року в розслідуванні можна буде поставити крапку. Що відбудуться усі судові засідання та винні особи будуть сидіти в тюрмах. Але коли ми говоримо про ефективне розслідування, то маємо на увазі таку процедуру його проведення, яка здатна встановити винних осіб та стати основою для притягнення їх до відповідальності.

Тому паралельно Євромайдан SOS намагався здійснювати громадський контроль над ходом розслідування. Спільно із адвокатами, які досі pro bono представляють інтереси постраждалих, до річниці розстрілу беззбройних мітингувальників, був підготовлений звіт “Рік безкарності: громадський аналіз розслідування справ Євромайдану”.

Усі вважають розслідування неефективним, але тільки залучені до процесу можуть впевнено сказати “чому”. Тепер це буде зрозуміло всьому суспільству, адже у звіті наведені недоліки слідства по кожному епізоду та надані конкретні рекомендації для їх усунення.

Наприклад, два місяці тому громадськість була обурена тим, що водій автобусу, який привіз “групу підтримки Беркуту” на суд, має георгієвську стрічку. Але насправді усіх мав би більше занепокоїти той факт, що мова йде про водія, в автобусі якого били автомайданівців у січні 2014 року, а він досі працює в міліції, у реорганізованому (правильніше переіменованому) спецпідрозділі. Власне, там де продовжують працювати ідентифіковані автомайданівцями ще у січні 2014 році нападники, яким до цього часу навіть не пред’явили підозру.

Є й позитивні моменти. Окремі слідчі з управління спеціальних розслідувань (створеного після значного тиску з боку громадськості та адвокатів потерпілих аж через 10 місяців після початку розслідування), буквально за кілька місяців зробили більше, ніж уся прокуратура міста Києва за цілий рік.

Вже цілком зрозуміло, що без постійного громадського контролю у кінці процесу ми отримаємо зовсім не той результат, на який сподіваємося. Тому адвокати прийняли рішення про створення Центру підтримки розслідування, який по факту буде проводити його паралельно офіційному. І їм дуже потрібна наша підтримка.

Із повним текстом звіту можна ознайомитися тут: http://old.ccl.org.ua/wp-content/uploads/2013/10/Rik-bezkarnosti-gromadskij-analiz-rozsliduvannya-sprav-YEvromajdanu.pdf

Назад
Попередня Наступна
buttons