02.03.2020

ДБР заявило про відсутність підстав для кримінального провадження, у той час як провадження тривало вже місяць

У листопаді 2019 року ініціатива громадських спостерігачів ОЗОН опублікувала відеозапис з правоохоронцем, який затримуючи особу на вулиці Римарській (Харків) без розрізнювальних знаків став ногою на одну ногу затриманого, а іншою здійснив удар трохи вище коліна. На відео видно, що затримана особа не чинить спротиву, а навпаки лежить та руками прикриває голову, що свідчить, на нашу думку, про перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу. Цей інцидент стався в день проведення ходи ХарківПрайд, коли в місті було посилено заходи безпеки і відбувалися затримання.

Громадські спостерігачі передали ці матеріали управлінню Поліції у Харківській області з метою проведення перевірки, після чого опублікували його у відритому доступі. Незабаром поліція повідомила, що не визначила на відео власного співробітника, і не знає, хто зображений на кадрах. Після надсилання заяв до ОГП та ДБР, у Офісі Генерального прокурора ініціювали відкриття кримінального провадження та початок досудового розслідування, здійснення якого було покладене на ДБР.

Тим не менше, нещодавно виявилося, що у відповіді на перше звернення правозахисників до ДБР з вимогою з’ясувати, перевірити обставини та почати розслідування, вони зазначили, що “об’єктивних даних” для відкриття провадження не викладено. Таким чином відмовивши у відкритті провадження по цьому інциденту. Попри те, що станом на 2 грудня 2019 року (більше ніж місяць з часу відкриття провадження) їхні слідчі вже почали здійснення своїх обов’язків із розслідування цієї справи.

Правозахисники прикро здивовані цим “парадоксом” та відповіддю новоствореного органу, діяльність якого покликана запобігати, виявляти, припиняти, розкривати і розслідувати злочини, що вчинили правоохоронці.

Відповідний лист про цю ситуацію буде надіслано до керівництва органу.
Назад
Попередня Наступна
buttons