10.08.2021

Дослідження про ситуацію тиску держави Білорусь на людей за допомогою інструменту СОПу та загроз вилучення дітей

Малюнок з проекту “Живе Білорусь, а АМОН тупий”. Що малюють білоруські діти у 2020-му — ви повинні це бачити” .

Авторка дослідження: Чурко Дар’я, білоруська правозахисниця, експертка у сферах прав людини, прав жінок та дітей. Працювала тривалий час із дискримінацією щодо жінок домашнє насильство, трудова дискримінація – і навіть, із випадками соціально небезпечного становища. Консультантка з роботи над дослідженням – Марія Ясеновська (президентка ХОФ Громадська Альтернатива, експертка коаліції Права дитини в Україні).

ОПИС ПРОБЛЕМИ
З літа 2020 року люди в Білорусі беруть участь у мирних демонстраціях проти дій влади: арешти претендентів у кандидати в президенти, ескалація насильства у день виборів та після (9-11 серпня), недовіра до результатів виборів. З літа 2020 року зараз людей незаконно затримують, їм надходять загрози. люди піддаються тортурам. Ситуація з правами людини у Білорусі перебуває у кризі.
Притягнення людей до відповідальності – адміністративної чи кримінальної – у цій ситуації є інструментом тиску на людей. Людей притягують до адміністративної відповідальності з абсурдних підстав: за прапор Японії у вікні, за біло-червоний одяг, за біло-червоно-білий прапор у вікні, за білий лист А4 у вікні. Крім притягнення до відповідальності білоруське держава використовує й інший, найболючіший інструмент тиску: загрози поставити політично активних громадян із дітьми на облік як неблагополучну сім’ю, тобто. визнати сім’ю, яка перебуває у соціально небезпечному становищі (далі – СОП), що може призвести до контролю влади сім’ї, за їх приватним життям (систематичні парафії додому), а також вилучення дітей у політично активних батьків. До подій Білорусі 2020 року тиск через дітей був також поширений у Білорусі, проте кількість випадків була меншою. Так, наприклад, увага державних органів падала на сім’ї, в яких діти відмовлялися вступати в Білоруський республіканський союз молоді (державна молодіжна структура), на дітей, чиї батьки залучалися за ст. 23.34 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення порядку організації або проведення масових заходів), а також дітей, які замість червоно-зеленого прапора (державного) на уроках малювали або використали біло-червоно-білий прапор. Цей матеріал підготовлений для того, щоб показати випадки непропорційного використання влади та інструментів СОП державними органами з метою тиску на політично активних людей через їхніх дітей. Звіт містить аналіз якісних та кількісних даних, зібраних з анкет, розповсюджених у мережі Інтернет та орієнтованих на білоруську аудиторію – анкета розсилалася по внутрішньо-білоруським групам, каналам, людям. Тематика анкет – “Соціально небезпечне становище (СОП), загрози вилучення та вилучення дітей”. Респондентки_и, що заповнили анкету, у п’ятдесяти відсотків випадків вже поїхали за межі Білорусі, 50% респонденток_ів, що залишилися, все ще в Білорусі.
Анкета була розроблена та поширювалася протягом одного місяця. Кількість людей, які заповнили анкету – 24 особи. Така кількість обумовлюється наступною: з моменту початку репресій (літо 2020 року) пройшов рік, кількість людей, які залучалися за політичними статтями в рамках адміністративного процесу, близько 33 тисяч осіб за 2020 рік. При цьому, 84,7% опитаних правозахисним центром “Вясна”, які були притягнуті судом до адміністративної відповідальності, – це люди, які не є правозахисниками, журналістами чи активістами недержавних організацій. Це говорить про те, що люди, які відбували покарання, є незалученими до політики, у громадські рухи. Таким чином, фактор страху та реальних репресій є основним у діяльності з озвучування політично мотивованого тиску. Другим фактором є короткий термін розповсюдження анкети, а також не залучення публічних ЗМІ. ЗМІ були не задіяні, оскільки в момент розповсюдження анкети відбувалися посилені репресії проти них – обшук в офісі TUT.BY – арешт журналістів, робітниць та
працівників ЗМІ.

Респонденткам_там було запропоновано відповісти на 16 питань, які включали опис фактичної та юридичної причини приходу додому соціальних або інших служб, розгорнуті відповіді на питання про конкретні дії, що застосовувалися щодо дорослих та дітей, емоційний та фізичний стан дорослих та дітей внаслідок дій органів держави…

Назад
Попередня Наступна
buttons