17.04.2019

Звіт за результатами спостереження акції «Літній театр. Прийди та врятуй парк» (Одеса)

Моніторинг попередньо анонсованої в соцмережах акції у Літньому театрі (Одеса) здійснювали 2 спостерігачів/ок ОЗОНу. За матеріалами спостереження ми вже надіслали листа у місцеву поліцію з проханням перевірити роботу груп превентивної комунікації на місці, а також з вимогою привести до порядку носіння правоохоронцями знаків розрізення як цього вимагають правила.

***

Дата проведення: 13 квітня 2019
Місце проведення: Літній театр, Одеса
Тривалість зібрання: 11.50 – 14.40
Тривалість спостереження: 11.35 – 15.00

Кількість учасників зібрання та контрзібрання, які були присутніми на місті: близько 100-150 (кількість змінювалася у різний час. Порахувати точну кількість учасників різних поглядів було неможливо, оскільки більшість присутніх не демонстрували ні через плакати, ні через місце розташування належність до акції чи контрзібрання)
Представники громадських формувань, охоронних фірм, будівельних фільм та інші люди, які перекривали вхід до Літнього театру: близько 15.

Кількість правоохоронців: 10
Охорона здоров’я: відсутність служби ДСНС, медичних працівників та карет швидкої допомоги.
ЗМІ: близько 15 за весь час проведення акції, з них впізнано Пресс служба UA Одесса, Редакція, Сьомий телеканал, видання «Объективная реальность», Репортер, видання «Одесская жизнь», «Академия», Одесский медиацентр, один представник іноземного ЗМІ.

Гасла: Слава Україні – героям слава; Слава Одесі.

Вигуки: Ганьба; Обман та інші.

Написи на плакатах:

«Здесь будет жральня. Ваш мэр Гена. 49 лет фастфуда. 8 этажей через пару лет»

«Где был ты, когда украли летний парк?»

«Лампочка и лысина благодарят одесскую титушню»

«Внимание! Ярмарка с Дерибассовской переезжает сюда. Ваш мэр Гена»
«Лампочка, гори в аду! Оставь Горсад в покое»
«Забронирую место в горсаду, дорого. Дима Шпинарёв. Одесский КВН»

Короткий опис подій.

Моніторинг попередньо анонсованої в соцмережах акції у Літньому театрі (Одеса) здійснювали 2 спостерігачів/ок ОЗОНу. О 11.35 у Літньому театрі були представники ЗМІ. Вони робили фотографії території. Вхід до Літнього був перекритим Муніципальною вартою міста Одеси, а також представниками охоронної фірми «Спрут». Біля входу до місця проведення акції поступово збиралися учасники, а також поліція. З останніх спостерігачами було зафіксовано 3 представника ГУНП в Одеській області,  3 представника груп превентивної комунікації, а також 1 представник поліції у форменому кеппі, але без шевронів  на форменому одязі.

Близько 12 години учасники акції почали виголошувати промови та оголосили збір підписів за збереження парку у Літньому.  Один за одним почали виступати спікери акції. Поступово до акції у Літньому приєднувалося більше людей.

Також на місці подій було зафіксовано перебування людей, які ймовірно  були представники контрзібрання. Правоохоронці не розділяли учасників акції та контрзібрання.

Поліція превентивної комунікації ( усього під час зібрання спостерігачами було зафіксовано 4 представника поліції діалогу) продовжувала стояла гуртом збоку.

Між учасниками зібрання та контрзібрання виникали словесні перепалки. Учасники зібрання зверталися до поліції, щоб остання втрутилася. О 12.40 до Літнього завітав Дмитро Шпінарьов (ініціатор будівництва у Літньому). ЗМІ та учасники акції оточили його та вели бесіди. Представників поліції поряд не було. Згодом йому було запропоновано виступити учасниками акції. О 12:47 виник невеликий конфлікт між двома учасниками зібрання і двома учасниками контрзібрання, який мав високий ризик перерости у бійку. Учасники акції кликали поліцію, але правоохоронці не відреагували належним чином.  Крім того, і згодом під час раптових спалахів конфліктів поліція стояла осторонь.

Близько 13.30  під час промови однієї із учасниць на акції було запропоновано знести охоронну будку. Учасники акції попрямували до неї. Будку захищала охорона.  Муніципальна варта та представники охоронної служби “Спрут” перекрили вхід до Літнього театру, люди в одязі будівельної фірми створивши живий ланцюг.

 Попри те, що правоохоронці втрутилися у конфлікт, зокрема група превентивної комунікації, вони не продемонстрували належних навичок деескалаційної комунікації. Їхнє спілкування із учасниками акції не сприяло побудові діалогу і навпаки виглядало виклично. Майже півгодини тривали словесні конфлікти між учасниками зібрання та особами, які перекривали вхід до Літнього театру.

14.30 – учасники акції складають протокол стосовно незаконного будівництва.

14.40 – кінець активного періоду акції. Люди почали розходитися.

Короткий опис дій правоохоронців.

Поліція прибула на місце акції завчасно. На момент початку моніторингу (11.35) поліція вже була на місці. Спостерігачами було зафіксовано присутність одного поліцейського без належного маркування форменого одягу.

Поліція превентивного діалогу була у цивільному одязі та в спеціальних жилетах.

Під час конфліктних ситуацій поліція невчасно реагувала. Учасники зібрання, контрзібрання та особи, які перекривали вхід в Літній театр – самостійно згладжували конфлікти. Під час конфліктних небезпечних для життя людей ситуацій (зокрема фізичних зіткнень) спостерігачами  було зафіксовано відсутніть реакції присутніх правоохоронців.

Група громадського спостереження «ОЗОН » – добровільне об’єднання небайдужих громадян/ок, які усвідомлюють важливість якісного громадського контролю за діями влади, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення суспільства або людини та держави. Роботу ініціативи координує правозахисна організація Центр громадянських свобод.Громадські спостерігачі/ки – незалежна сторона, вони завжди залишаються НАД процесом. Метою діяльності є удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав людини через організовану систему незалежного контролю за ними. Своєю роботою група спостерігачі/ки групи популяризують концепцію влади як найманого менеджера, де оцінку ефективності роботи державних органів дають безпосередньо самі люди.

Назад
Попередня Наступна
buttons