19.04.2019

Волонтери перевірили 10 київських судів на доступність

50 волонтерів та волонтерок у рамках акції “Вйо перевіряти суд на доступність” здійснили сьогодні перевірку інклюзивності 10 судів загальної юрисдикції у Києві. Після тренінгу в експертів з універсального дизайну групи учасників/ць акції вирушили у різні суди Києва, щоб самостійно визначити порушення та можливості для виправлення ситуації в контексті доступності інфраструктури суду для маломобільних груп населення.

Ознаками права на справедливий суд є широковідомі – публічність, незалежність, неупередженість і ряд інших. Але часто ми забуваємо доступність, від якої залежить те, чи усі категорії суспільства матимуть можливість судом скористатися. Як зазначають експерти, сьогодні в Україні кількість людей з інвалідністю складає понад 10% від населення країни, це приблизно 3 мільйони чоловік. Крім того, загалом маломобільні групи населення, які щодня зіштовхуються із труднощами доступу, за даними з різних джерел складають від 30 до 50% всього населення. До маломобільних груп населення належать зокрема вагітні жінки,  діти до 7-ми років, батьки з візочками, особи, які супроводжують малолітніх дітей,  люди поважного віку та інші.

Акція була організована групою громадських спостерігачів ОЗОН (Центр громадянських свобод) за підтримки бібліотеки Оціум, експертів асоціації “Інклюзивна країна” та ORFO Universal Design.

До акції долучилися також самі представники/ці маломобільних груп – люди, що користуються колісними кріслами та незрячі активістки. Під час перевірки у Печерському та Подільському судах усі охочі могли спробувати потрапити у будівлю, використовуючи колісне крісло. Також солідарність з акцією висловили батьки з ініціативи “Київ дружній до батьків і малюків”.

Крім того, акцію вже підтримали працівники державної судової адміністрації. У процесі моніторингу Солом’янського районного суду до волонтерів доєдналася заступниця керівниці судового апарату – Яна. Вона поділилась планами керівництва суду на підвищення інклюзивності та загальної модернізації будівлі суду.

Спостерігачі відзначають розуміння та ввічливе ставлення працівників суду та військовослужбовців Національної гвардії України, готовність допомогти під час проведення моніторингу.

Перевірка виявила багато порушень, які обов’язково мають бути виправлені. Це і відсутність належних пандусів, недоступні вбиральні чи інші важливі приміщення суду (наприклад, канцелярія), відсутність маркування шрифтом Брайля, тактильних смуг на прилеглій території чи належних паркомість, тощо.


Тим не менше, спостерігачі зазначають, що за результатами перевірки експертами буде підготовано звіт з рекомендаціями як покращити інфраструктуру зважаючи на несприятливий контекст: більшість судів знаходяться у старих будівлях, які ніколи не проектувалися інклюзивними та потребують капітального ремонту.

Звіт та рекомендації будуть направлені до Державної судової адміністрації. Крім того, організатори планують провести серію адвокаційних зустрічей із ДСА та адміністраціями судів задля покращення ситуації в місті.

Група громадського спостереження «ОЗОН » – добровільне об’єднання небайдужих громадян/ок, які усвідомлюють важливість якісного громадського контролю за діями влади, а також за ключовими процесами, які відбуваються на лінії зіткнення суспільства або людини та держави. Роботу ініціативи координує правозахисна організація Центр громадянських свобод.Громадські спостерігачі/ки – незалежна сторона, вони завжди залишаються НАД процесом. Метою діяльності є удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав людини через організовану систему незалежного контролю за ними. Своєю роботою група спостерігачі/ки групи популяризують концепцію влади як найманого менеджера, де оцінку ефективності роботи державних органів дають безпосередньо самі люди.

Назад
Попередня Наступна
buttons