31.07.2024

«Значення прав людини як системи безпеки». Олександра Романцова для студентів літньої школи в Нюрнберзі

Київський Національний Університет Тараса Шевченка та німецький університет в Нюрнбергу FAU провели літню школу 22 – 26 липня в Німеччині. До неї долучилися студенти різних національностей, які вчаться у двох установах. Одну лекцію під час школи на тему «Значення прав людини у подоланні наслідків війни». прочитала і виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова. 

Студенти під час літньої школи вступають в міждисциплінарний науковий діалог як з німецькими, так і з українськими науковцями, експертами, політиками та представниками громадянського суспільства. Кожен день був присвячений окремій тематиці (наприклад, процеси демократизації, захист прав людини, розвиток громадянського суспільства під час війни тощо). В один з них, 24 липня, в онлайн-форматі виступила Олександра Романцова. 

«З групою студентів ми обговорювали, що безпосередньо необхідно змінювати в системі безпеки для того, щоб права людини лишалися в її базі, а при цьому ми могли реагувати на агресію. А також яким чином ті взагалі впливають на можливість спротиву війні. Я наголошувала, що безпосередньо виконання системи прав людини запобігає можливості будь-якому уряду розпочати війну. І ми бачимо це на прикладі РФ, де Путін спочатку обрізав за 20 років майже всі з них, а після цього спокійно розпочав війну, а 140 млн. людей або підтримують її, або нічого не можуть з цим зробити.  І саме про це ми говорили. Про значення системи прав людини, як системи безпеки. Якщо люди мають  реалізовані права людини, вони так само можуть активно організуватися для самооборони, як сталося з українцями», — поділилася пані Олександра. 

Назад
Попередня Наступна
buttons