10.05.2024

«Життя кожної людини має значення». Олександра Матвійчук звернулась до європейсько-африканської спільноти в Марселі

6-9 травня голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук взяла участь в низці публічних заходів у французькому Марселі. В місті саме відбувалась естафета олімпійського вогню з Олімпії до Парижу, де цьогоріч пройдуть Олімпійські ігри. Правозахисниця зокрема супроводжувала на цьому заході президента Франції Емануеля Макрона.

За стародавньою традицією, олімпійський вогонь символізує боротьбу за перемогу, а також мир і дружбу, тому що чотири роки церемонія його урочистої естафети до міста проведення змагань супроводжується виступами політичних лідерів на тему глобальних світових проблем, з якими варто боротися. 

Цьогоріч в Марселі на естафеті олімпійського вогню виступав президент Франції Емануель Макрон, якого супроводжували дипломати й громадські активісти з різних країн світу. Серед них і Олександра Матвійчук.

Лише за день до прибуття олімпійського вогню, 7 травня, в Марселі відбувся 7-й Європейсько-Африканський форум. Захід підкреслює виклики, можливості та синергію між африканськими та європейськими народами, і є унікальною платформою для діалогу, символізуючи синергію динамічної Африки та інноваційної Європи.

Олександра Матвійчук взяла участь в кінцевий дискусійній панелі форуму «Відновлення довіри: інвестиції для збереження миру та безпеки» разом з директоркою французького Фонду «Лідери за мир» Донією Кауаш, колишнім послом Франції в Кот-д’Івуар Жоржем Серром, експертом з геополітики Антоном Пісароглу за модерації К’яри Корацца — представниці приватного сектору економіки Франції на G20 EMPOWER, членкині Консультативної ради з гендерної рівності G7 (GEAC) і професорки ESCP Business School.

Олександра Матвійчук говорила про те, що перша річ, необхідна для відновлення миру у світі — це справедливість. Адже в ситуації, коли росіяни вбивають, ґвалтують, катують людей в фільтраційних таборах на окупованих територіях України, у М’янмі, Судані, Нікарагуа та інших країнах світу, міжнародна система миру й безпеки не працює. Олександра нагадала, що не є ні дипломаткою, ні політикинею, а працює саме з людським виміром цієї війни, як правозахисниця, і тому знає, що люди потребують справедливості.

«Я відчуваю величезну відповідальність за всіх цих людей, тому що ми маємо дати їм шанс на справедливість. Усім людям, хто постраждав під час війни, не зважаючи на те, хто вони, який мають соціальний статус, чи тип злочину, який вони зазнали, а також від того, чи медіа й міжнародні організації зацікавлені їхніми історіями. Тому що життя кожної людини має значення», — зазначила Олександра.

Нагадаємо, що Франція регулярно надає Україні військову й дипломатичну підтримку, а в межах нової стратегії Міністерства Закордонних справ України, країни Африки є в фокусі для розвитку нових політичних, економічних та дипломатичних зв’язків України на міжнародній арені.

Назад
Попередня Наступна
buttons