22.02.2022

Зараз саме той момент, щоб запровадити відповідальність за воєнні злочини, – Олександра Матвійчук

Зараз саме той момент, щоб Україна виконала взяті на себе зобов’язання в галузі міжнародного права щодо переслідування людей, які порушують права людини та вчиняють військові злочини. Про це голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук розповіла під час онлайн-дискусії на тему: «Як міжнародне громадянське суспільство може підтримати Україну».

«Йдеться про ратифікацію Римського статуту, необхідність підписання президентом законопроєкту №2689, який впроваджує у Кримінальному кодексі покарання за злочини проти людяності та за воєнні злочини», – зазначила Олександра Матвійчук.

Реалізація цих законодавчих ініціатив поставить, нарешті, крапку у питанні приведення законодавства країни у відповідність до  міжнародного кримінального та міжнародного кримінального права під час війни.

«Друге, що потрібно зробити Україні – це відреагувати на те, що відбувається на окупованій території Донбасу з погляду захисту прав людини. Ми знаємо, що йдуть масові незаконні облави на чоловіків призовного віку на окупованому Донбасі, щоб насильно призвати їх у так звані армії республік. Це воєнний злочин. Україна має подати відповідні скарги до міжнародних судів, зокрема і за фактом насильницької евакуації», – наголосила голова ЦМР. За її словами, українська влада також має продумати та організувати для громадян, які знаходяться на окупованих територіях, пункти тимчасового розміщення на території, підконтрольній Україні.

«Україна має чітко заявити, що ми вже готуємо міждержавні скарги до Європейського суду з прав людини та спеціальні звернення до Міжнародного кримінального суду», – додала вона.

Довідково

Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального права та міжнародного гуманітарного права №2689, який впроваджує в українському праві належну відповідальність за злочини проти людяності та військові злочини, був направлений на підпис Президенту України ще 7 червня 2021 року. Президент України всупереч Конституції вже 8 місяців не підписує цей законопроєкт.

Варто нагадати, що цей закон покликаний забезпечити повноту імплементації положень міжнародного кримінального та гуманітарного права з кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноцид, злочин агресії, злочини проти людяності та військові злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання юридичній та за вчинення таких злочинів.

Назад
Попередня Наступна
buttons