19.04.2024

«З 2022 року ця практика набула катастрофічного обʼєму». Наталя Ящук щодо цивільних, яких незаконно утримує РФ

16 квітня координаторка проєктів Центру громадянських свобод Ящук Наталя взяла участь у заході «Цивільні в незаконному утриманні Росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення». Обговорили зокрема кроки зі «Стратегії звільнення цивільних».

Перша панельна дискусія присвячувалася незаконному позбавленню цивільних свободи, складнощів у їхньому пошуці та визволенні, завдання та міжнародна допомога у поверненні їх додому. В її межах обговорили також пропозиції Центру громадянських свобод та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими щодо способів тиску на РФ. Ці кроки зі «Стратегії звільнення цивільних» мають допомогти звільнити цивільних громадян України, незаконно утримуваних російською стороною у зв’язку зі збройним конфліктом.

«У 2014 році були зафіксовані перші насильницькі зникнення та свавільні затримання цивільних на тимчасово окупованих територіях України, утиски, затримання та незаконні увʼязнення кримських татар в Криму. Практика РФ з незаконних затримань, утримань, викрадення цивільних осіб ширилася роками, Росія відверто порушувала Міжнародне гуманітарне право та права людей, використовуючи це як зброю проти України. З 2022 року ця практика набула катастрофічного обʼєму. Запропонована нами стратегія поєднує в собі право, економічний тиск і пакет санкцій, спрямовані на звільнення цивільних осіб з незаконного увʼязнення та утримання, звернення до принципів універсальної юрисдикції тощо», — пояснює Наталя Ящук.

Під час панельної дискусії також представили створення робочої групи при координаційному штабі, що опікуватиметься українськими цивільними, яких незаконно утримує РФ. 

Назад
Попередня Наступна
buttons