27.10.2023

«Путін не зупиниться. Путіна треба зупинити», – Олександра Матвійчук для The Boston Globe

Голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук дала інтерв’ю для американської газети The Boston Globe – про те, чому Україна як ніколи потребує підтримки світу в боротьбі з Росією.

На сьогодні адміністрація Байдена та Конгрес США спрямували понад $75 мільярдів допомоги Україні на гуманітарну, фінансову та військову підтримку. Однак все більше американців та обраних ними представників у Конгресі не підтримують подальшу допомогу Україні. Олександра Матвійчук вважає, що, попри це і те, що велика війна триває вже 20 місяців, Україна все ще перебуває у центрі уваги міжнародної спільноти. Адже зараз українці борються не лише за себе, а й за інших. 

«Коли в лютому 2022 року почався великий російський наступ, світ відреагував і зрозумів, що Україна не повинна програти. Внаслідок цього в Україну почали надходити перші партії серйозної зброї, а проти Росії були введені перші серйозні санкції з боку міжнародної спільноти, за що ми, звичайно, дуже вдячні. Це дозволило протистояти широкомасштабному російському вторгненню.

Але тепер настав час змінити цей наратив: допоможемо Україні швидко перемогти. Між цими двома підходами є величезна різниця — не «Україна не повинна програти», а «Україна має швидко перемогти». Різниця, яку можна виміряти на практиці. Мають значення і вид зброї, і швидкість ухвалення рішень, і суворість санкцій, і багато інших факторів. Проблема в тому, що ми, українці, не встигаємо. Час в Україні виливається в багато втрачених людських життів і на полі бою, і в містах, і на окупованих територіях.

Ми хочемо побудувати чинні, ефективні, стійкі демократичні інститути. Так ми виконали б волю мільйонів людей, які дев’ять років тому ризикували життям під час Революції Гідності та протестів проти корумпованого режиму Януковича. Тоді, коли ми опитували людей на вулицях, чому вони протестують на підтримку європейського бачення України, ті ще не знали структури та функціонування європейських інституцій. Навіть сьогодні прості люди не знають, як працює Європейська Рада та Європейський Парламент. Тоді — і навіть сьогодні — вибір стосувався цінностей. Люди хотіли б жити у своїй країні, яку вони самі збудували. Де правила однакові і абсолютно зрозумілі для всіх. Де уряд не диктує, кому ви повинні вірити і кого ви повинні любити, для чого ви повинні жити і за що ви повинні померти.

Ми хочемо жити на свободі. Ми хочемо повернутися до європейської цивілізації. Тому це вибір цінностей. І тому Володимир Путін розпочав цю повномасштабну війну, яка почалася не 24 лютого 2022 року. Вісім років до того українському народу вдалося повалити авторитарний режим, отримавши можливість демократичного переходу. Путін хотів цьому запобігти. Тому він почав агресію, окупував Крим і значну частину Донбасу, а в лютому 2022 року розпочав велике вторгнення. Як будь-який диктатор, Путін боїться ідеї свободи.

Що нам потрібно для перемоги, запитаєте ви? Це не просто війна між Росією та Україною, між двома країнами. Це війна двох систем. Між тоталітаризмом і демократією. Путін не зупиниться. Путіна треба зупинити. Якщо його не зупинять в Україні, він піде далі. Росія – це імперія, яка має центр, але не має кордонів. Якщо імперія має достатньо енергії, вона завжди буде розширюватися. Щоб зупинити експансію цієї імперії, багатьом країнам, не лише Україні, потрібно вийти із зони комфорту. Так, ми вдячні за зброю та фінансову допомогу українській економіці, але Росія готується до тривалої війни», — зазначає в інтерв’ю Олександра.

Назад
Попередня Наступна
buttons