28.02.2024

«Демократії повинні продемонструвати єдність в захисті своїх цінностей», – Олександра Матвійчук на зустрічі української делегації з представництвом США у Женеві

27 лютого в Женеві в межах «Тижня високого рівня», що організований Радою з прав людини, відбулась зустріч делегацій від США та України. Програма об’єднала високопоставлених гостей та провідних дипломатів обох країн, аби зосередити увагу на різних аспектах російських воєнних злочинів в Україні, необхідності посилення стійкості держави, а також на міжнародній солідарності з українцями.

До панелі, в якій взяла участь Олександра Матвійчук, також долучились економіст і президент Київської школи економіки Тимофій Милованов та українська правозахисниця та журналістка, голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик. Учасниці й учасники обговорили вплив повномасштабної війни на економіку України, а також проєкти й підходи до відбудови й відновлення життєдіяльності громад. 

Говорячи про тисячі воєнних злочинів, правозахисниці поділились персональними історіями, задокументованими командами ініціативи «Трибунал для Путіна» та асоціацією «Україна 5 ранку». Обговорили конкретні кроки, які вже зараз має робити міжнародна спільнота, а також спеціальний трибунал для Путіна, Лукашенка й інших військових високопосадовців, які мають понести відповідальність попри те, як і коли закінчиться російсько-українська війна.

«Ми маємо справу з формуванням цілого авторитарного блоку. Іран надає Росії іранські безпілотники та балістичні ракети. Китай допомагає обходити санкції та імпортувати технології, критичні для ведення війни. Північна Корея відправила до РФ понад мільйон артилерійських снарядів. Сирія голосує на Генеральній Асамблеї ООН в підтримку Росії. Якщо авторитарні режими підтримують одне одного, демократії, безумовно, повинні продемонструвати єдність в захисті своїх цінностей», – наголосила Олександра Матвійчук.

Фото: Dasha Tenditna

Назад
Попередня Наступна
buttons