06.03.2024

«Якби Махатма Ґанді був живий, він би підтримав Україну», – Олександра Матвійчук для індійського департаменту журналу The Week

Відомий журнал The Week взяв інтерв’ю у голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук. Поговорили про те, як війна змінила життя та роботу юристки, про солідарність серед правозахисників, Трибунал для Путіна, воєнні злочини РФ та що зробити, щоб повернути віру в людяність і справедливість. 

Цікавий факт, що журналістка The Week Мрідула Гхош, знає Олександру понад 10 років і зазначає: «Мене завжди вражала її ніжні та витончені манери, але водночас сталева рішучість та непохитна відданість, які міцнішали разом з усім, через що вона пройшла».

«Стикаючись із жахами смерті та руйнуваннями, люди розмірковують про те, що таке бути людиною. Ваші пріоритети змінюються, сприйняття світу теж. Не думаю, що війна зробила нас гіршими та грубішими. Вона зробила нас стійкими та сміливими. Це просвітило нас знати своє місце у світі.

Права людини однакові для всього світу. Як постійний член Ради Безпеки ООН Росія хоче довести, що свобода є фальшивою цінністю. Немов боротися за це не варто. Але якщо світ не стримає агресію Росії, конфлікти зростатимуть. Застосування сили для досягнення будь-чого, чого хоче лідер будь-якої країни, стане легким. Буде розповсюдження ядерної зброї, і ми побачимо більше екоциду, знищення природного середовища та середовища проживання людей, як це було під Херсоном, на Каховській дамбі. Цінності, що ґрунтуються на ідеях свободи, рівності та братерства, будуть зруйновані.

Мої колеги у Всеукраїнській мережі правозахисних організацій зібрали тисячі справ, величезну кількість даних, свідчень людей, відео та іншу документацію про воєнні злочини та злочини проти людяності. Якщо злочинців затримають і судять, у людей з’являється нова надія. 

З кожним днем ​​кількість даних зростає. Люди бачили масові вбивства в Бучі та Ірпені під Києвом. Стільки Бучі по всій окупованій території. Подумайте про майже 19 000 дітей, викрадених і відправлених до Росії, і це підтверджені випадки. І тисячі дорослих, примусово депортованих до Росії. Сьогодні, за найскромнішими оцінками, їх майже 7000. Ми щосили боремося, щоб повернути їх. Але світ не може дозволити собі бути байдужим. Можливо, Індія може використати свій авторитет, щоб повернути наших мирних жителів і дітей з Росії», — зазначила Олександра.

Фото: Українська правда.

Назад
Попередня Наступна
buttons