18.01.2024

«Я б не перебільшував практичних наслідків», – Вʼячеслав Ліхачов про появу Ізраїлю на обговоренні української формули миру

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі 15 січня Ізраїль вперше взяв участь в обговоренні української формули миру. В ефірі Громадського радіо сходознавець, політолог, експерт Центру громадянських свобод розповів Вʼячеслав Ліхачов пояснив, яке ставлення в Ізраїля було до російсько-української війни спочатку та як воно змінилося, та на що він зараз готовий у контексті підтримки України. 

«Ми бачили численні прояви солідарності та допомогу, яку ізраїльське громадянське суспільство спрямовувало до України. Усі соціологічні опитування фіксували, що суспільство в Ізраїлі давно визначилося, що воно на боці України, симпатій до Росії там майже немає. Ізраїльське суспільство було на боці України вже 10 років, але уряд, справді, вагався і спробував зайняти обережну позицію, що здавалася йому дуже розумною та раціональною, щоб не дратувати й не провокувати Росію, щоб зберігати певні контакти та стосунки, які дозволяли б Ізраїлю мати вільний доступ до повітряного простору Сирії. Тобто, на думку уряду та Беньяміна Нетаньягу, така політика мала посилювати безпеку Ізраїлю, що завжди була для країни важливішою, ніж емоційні симпатії чи моральні сентименти, тому що Ізраїль від початку свого існування за це існування бореться.

Ситуація змінилася 7 жовтня. Значною мірою, не тому, що ізраїльтяни побачили Кремль за спинами терористів ХАМАСу — безперечних доказів участі Росії ще не було оприлюднено. Але поразки зазнала стратегія уряду, що закінчилася найжахливішою атакою на ізраїльське суспільство. Це виявився найбільший провал ізраїльської безпекової політики за останні 50 років.

Тому для уряду Ізраїлю зараз є природною ця еволюція до більш помітних кроків назустріч Україні, тому що цього очікує суспільство, цього очікують США, що є головним союзником Ізраїлю. Тому поява ізраїльських представників на зустрічі, присвяченій українській формулі миру, є логічною. Але я б не перебільшував практичних наслідків цього. Участь в обговоренні ні до чого Ізраїль не зобов’язує, і не варто очікувати практичних кроків щодо поставок Україні й такого іншого. Не тільки тому, що Ізраїль зараз має власні військові потреби, але й тому, що уряд залишається тим же», — вважає Ліхачов.

Назад
Попередня Наступна
buttons