14.11.2023

ОЗОН розпочав моніторинг укриттів у Луцьку: частина з них була зачинена

Волонтери моніторингової ініціативи ОЗОН від Центру громадянських свобод тепер перевіряють укриття й у Луцьку. Почали свій моніторинг зі сховищ, що знаходяться у центрі міста, на проспекті Волі.

Волонтери знайшли мапу укриттів Луцька в інтернеті й вже на місці першої перевірки за адресою проспект Волі, 6 – невдача. Зателефонувавши за номером на табличці з’ясувалося, що його власник за містом. Це означає, що в разі повітряної тривоги до укриття ніхто не потрапив би. 

В результаті виявилося, що з чотирьох укриттів, які перевірили на проспекті Волі, відкриті були тільки два. Проте у тих, що відчинені, можна було відзначити кілька позитивних моментів. Наприклад, в укритті на проспекті Волі №11 було справне електропостачання та запаси води. Крім того укриття оснащене туалетом, холодильником з морозильною камерою, праскою та пральною машиною. 

«Захисних споруд не так багато і це проблема. Не в кожному підвалі житлового будинку є укриття, вже не кажучи про те, чи воно добре облаштоване. Умовно, 30% з них – ті, які знаходяться на території заводів, підприємств тощо. Нам туди важко потрапити без дозволу ДСНС. В нас досі призупинений інститут контролю, відповідно, немає цього й у сфері захисних споруд. Тому зʼявляється потреба в громадському контролі, який виявить всі проблеми й чесно про це заявить владі. Разом зможемо вплинути на стан укриттів у містах», – зазначає координаторка групи громадського моніторингу «ОЗОН» Іванна Мальчевська.

«ОЗОН» проводить перевірки в Києві, Одесі, Миколаєві, Черкасах, також розпочнеться робота в Ужгороді й Львові, і вже розпочалася в Черкасах і Луцьку. Всього в останньому майже сотня укриттів і сховищ, а також понад 450 найпростіших укриттів-підвалів. Волонтери планують перевірити всі з них і повідомити місцевій владі про свої зауваження. 

Назад
Попередня Наступна
buttons