16.01.2024

«Війна – не шоу, а наше військо – не футбольна команда». Ініціативна група «Першого грудня» випустила заяву

15 січня 2024 року Ініціативна група «Першого грудня» випустила заяву, у якій закликала не забувати про єдність, віру та допомогу. Зокрема наголосила – якщо не служите, підтримуйте військо донатами та займайтеся волонтерством. 

«Якщо ти не у війську – допомагай війську, чим можеш. Пожертвами, волонтерством. То́му, хто не пройшов через жах, важко зрозуміти тих, хто пройшов через нього; але навіть попри це ми можемо бути єдиним тілом, кожна частинка якого працює на одну мету: захистити свою землю, захистити нашу свободу і наші життя. 

Ми зможемо вистояти тільки якщо наш опір цьому темному російському мороку залишатиметься всенародним. Кожен з нас, десятків мільйонів українських громадян, хоч де ми знаходимося, повинен відчути і зрозуміти, що без активної й самовідданої особистої участі в боротьбі перемога неможлива», – зокрема йдеться в заяві.

Текст на офіційному сайті Ініціативної групи «Першого грудня» за посиланням.

Представники групи: голова правління та координаторка політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, польська дослідниця в галузі українознавства та голова Товариства промоції української культури в Польщі та польської в Україні Оля Гнатюк, автор та ведучий програми «Громадське. СВІТ» та головний редактор UkraineWorld.org Володимир Єрмоленко, голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс, член-засновник Української Гельсінської групи та проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, в.о. голови Українського інституту національної пам’яті Ігор Юхновський, президент Української астрономічної асоціації та член Президії НАН України Ярослав Яцків.

Ініціативна група «Першого грудня» – об’єднання, створене у 20-ту річницю референдуму за незалежність України інтелектуалами та громадськими діячами у відповідь на звернення трьох традиційних українських церков (Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Московського патріархату). В основу програмних документів закладена декларація, яка містить базові принципи для об’єднання українського народу, та Хартія Вільної Людини.

Назад
Попередня Наступна
buttons