08.12.2023

VIII Національна правозахисна НеКонфереція. Програма заходу та де дивитися.

У неділю, 10 грудня, відбудеться традиційна Національна правозахисна НеКонфереція. Це вже увосьме захід відбуватиметься у Міжнародний день захисту прав людини. Цьогорічною темою заходу є «Права людини та війна».

Під час дискусій правозахисники, представники міжнародних організацій та органів державної влади обговорять виклики та проблеми пов’язані з: імплементацією норми Римського статуту в Україні, удосконаленням Міжнародного гуманітарного права та національною практикою у справах про воєнні злочини. Детальна програма також буде надіслана з підтвердженням. Також під час відкриття НеКонференції відбудеться церемонія вручення Національної правозахисної премії — 2023.

Трансляція відбуватиметься на Facebook-сторінці події та на YouTube-каналі Центру громадянських свобод.

ПРОГРАМА

09:30 – 10:00 Реєстрація, вітальна кава.

10:00 – 11:20 Панель відкриття. ПОСТСКРИПТУМ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРОМОВИ: ПРАВА ЛЮДИНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ.

Війна впливає на всі важливі аспекти українського суспільства, десь загострюючи відсутність домовленостей, а десь підсилюючи наше природне прагнення шукати способів об’єднуватись в спільноти, в яких ми отримуємо повагу до нашої гідності, захист, мотивацію до самореалізації, справедливість і підтвердження цінності нашої ідентичності. Право та економіка, етика й філософія, мистецтво та освіта  й багато інших суспільних галузей нашого співіснування в громаді розміром в усю країну піддається стрес-тесту через війну кожного нового дня Російської агресії. То наскільки рамка прав людини допомагає чи заважає нам реагувати на ці стреси? Наскільки принципи поваги до людської гідності, забезпечення свободи, рівності та справедливості лишаються пріоритетними в нашому суспільстві, що бореться за свій вибір впроваджувати демократію в Україні?  Ця панель — місце, де ми обговорюємо чи сприйняття стандартів прав людини, як основ демократії, зараз очевидна для українського суспільства у кожній її галузі? І що ми можемо зробити, щоб закріпити її зараз і в майбутньому?  

 Спікери: 

  • Олександра Матвійчук. Голова Центру громадянських свобод — лауреата Нобелівської премії миру у 2022 році.
  • Лариса Денисенко. Правозахисниця, адвокатка, письменниця.
  • Сергій Фурса. Публіцист, радіоведучий, заступник директора Dragon Capital.
  • Вахтанг Кебуладзе. Філософ, публіцист, перекладач;
  • Севгіль Мусаєва. Журналістка, головна редакторка «Української правди».

Модераторка: Наталка Гуменюк, журналістка-міжнародниця, викладачка, співзасновниця ГО «Громадське телебачення». журналістка-міжнародниця, викладачка, співзасновниця ГО «Громадське телебачення

Нагородження НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРАВОЗАХИСНОЇ ПРЕМІЇ — 2023, яка започаткована Правозахисним порядком денним задля популяризації цінностей прав людини, правозахисної роботи та підвищення її суспільної значущості. Щороку її традиційно вручають в Міжнародний день захисту прав людини, 10 грудня. 

11:20 – 11:30 Кава пауза

11:30 – 13:00 ВОРКШОП: ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ НОРМИ РИМСЬКОГО СТАТУТУ В УКРАЇНІ. 

Спікери:

  • Олександра Матвійчук. Голова Центру громадянських свобод — лауреата Нобелівської премії миру у 2022 році.
  • Зера Козлиєва. Експертка, старша юридична радниця Truth Hounds. Має 9-річний досвід роботи в прокуратурі, де опікувалась напрямком тимчасово окупованих територій.
  • Микола Пашковський. Кандидат юридичних наук, доцент, адвокат, науковий співробітник відділу дослідження проблем кримінального процесу та судоустрою, Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса Національної академії правових наук України.
  • Вікторія Мозгова. Національний консультант Фонду ООН у галузі народонаселення.

Модератор: Костянтин Задоя. Професор кафедри кримінально-правової політики та кримінального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук, доцент, експерт Центру громадянських свобод

13:00 – 14:00 Обід

14:00 – 15:30 ВОРКШОП: УДОСКОНАЛЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ГУМАНІТАРНОГО ПРАВА

Спікери:

  • Олег Мартиненко. Військовослужбовець ЗСУ, кримінолог, доктор юридичних наук, професор. 
  • Ніколя Ліньоль. Партнер паризького адвокатського бюро «Кабінет Ліньоль». Адвокат зареєстрований у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
  • Ірина Кудас. Юрист-міжнародник, кандидат юридичних наук., доцент, член Української асоціації міжнародного права, експерт міжнародної програми «Протидія зброї масового знищення», голова ГО «Ліберта», член правління Центру Українських Правових Досліджень.

Модератор: Михайло Савва. Фахівець з експертизи політичних мотивів кримінального переслідування та оцінювання проєкт. Постійний експерт Центру громадянських свобод. Кандидат соціологічних наук, професор, доктор політичних наук. 

15:30 – 15:50 Кава пауза

15:50 – 17:20 ВОРКШОП: НАЦІОНАЛЬНА ПРАКТИКА У СПРАВАХ ПРО ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ.

Спікери:

  • Сергій Мовчан. Керівник Департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).
  • Юрій Білоус. Адвокат, який займається збором доказів воєнних злочинів.
  • Євген Захаров. Директор Харківської правозахисної групи.
  • Андрій Яковлєв. Адвокат, керуючий партнер АО «Амбрела», експерт Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

Модераторка: Олександра Романцова, правозахисниця, виконавча директорка Центру громадянських свобод.

17:20 – 17:30 Фінальна кава пауза та нетворкінг.

Назад
Попередня Наступна
buttons