12.06.2024

Відкритий лист: усі військовополонені, які є важкопораненими чи важкохворими, чи чиє ментальне або фізичне здоров’я під загрозою, мають бути репатрійовані в Україну чи госпіталізовані в нейтральній країні  

У світлі Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, громадянське суспільство України звернулося до глобального громадянського суспільства із закликом вимагати дотримання міжнародного права у сфері захисту військовополонених та незаконно ув’язнених цивільних.  

Ініціаторки та ініціатори написання листа – Amnesty International в Україні, Центр громадянських свобод, Коаліція об’єднань родин зниклих і полонених українських захисників “SAVE UKRAINIAN PRISONERS OF WAR”  – закликають до термінового звільнення певних категорій українських бранців, яких утримує Росія з 2014 року, а саме незаконно ув’язнених цивільних та дітей, яких примусово перемістили, затримали чи переселили, та військовополонених, які є важкопораненими чи важкохворими, чи чиє ментальне або фізичне здоров’я під загрозою через полон. «Усі військовополонені, які є важкопораненими чи важкохворими, чи чиє ментальне або фізичне здоров’я під загрозою через полон, мають бути репатрійовані в Україну чи госпіталізовані в нейтральній країні, що гарантовано ст. 109–110 Третьої Женевської конвенції. Наявні свідчення та дослідження вказують на те, що самі життя і здоров’я бранців цілком можуть бути під загрозою через умови російського полону. Усі бранці, яким загрожують нелюдські умови полону, мають бути звільнені, відповідно до згаданої конвенції і таких інструментів як змішані медичні комісії (ст. 112, вже створені в Україні)», – зазначено у відкритому листі.  

Також ми вимагаємо дотримання прав усіх українських бранців аж до моменту їхнього звільнення.  

Мир може бути справедливим і стійким лише тоді, коли він постане на основі справедливості, правосуддя і репарацій для постраждалих і притягнення до відповідальності винуватців. «Ми повинні працювати над тим майбутнім, де права людини переважатимуть над несправедливістю», – підкреслюють представники та представниці українського громадянського суспільства.  

Текст відкритого листа та повний перелік його підписанток та підписантів доступний за посиланням українською та англійською.

Якщо ваша організація підтримує вимоги відкритого листа та хоче приєднатися до переліку підписанток, зверніться до  пресофіцерки Amnesty International в Україні до 14 червня: l.burlakova@amnesty.org.ua.  

Назад
Попередня Наступна
buttons