06.11.2020

Відбулося обговорення щодо карантинних обмежень пенітенціарних систем Росії та України

Правозахисники та правозахисниці з України та Росії обговорили ситуацію з пенітенціарною системою під час пандемії COVID-19. Захід відбувся у рамках діяльності платформи “Громадська солідарність” для поглиблення співпраці російських та українських правозахисників.

Загроза масштабного зараження коронавірусом (COVID-19) стала справжнім викликом для світу, й зокрема для України та Росії, які на початку березня почали вводити перші карантинні обмеження. Сьогодні на міжнародному рівні вже напрацьована ціла низка рекомендацій та заходів, які необхідно запроваджувати і реалізовувати всередині кримінально-виконавчих установ, і які повинні допомогти взяти ситуацію під контроль та керувати нею.

У фокусі обговорення були досвід карантину, громадський контроль та перспективи вирішення. Участь в заході взяли представники різних правозахисних організацій, зокрема, Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група (ХПГ), Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ, БО “FREE ZONE”,  EPLN – European Prison Litigation Network, Україна без тортур, представники офісу уповноваженої ВРУ з прав людини з різних регіонів, фонд Русь Сидящая, Московская Хельсинкская Группа – МХГ, “Институт прав человека”,  фонд “Общественный вердикт” та інші.

Зустріч відбулася в рамках групи російсько-українського правозахисного діалогу та стала важливим майданчиком для обміну інформацією, досвідом стосовно питання амністії, доступу до пенітенціарних закладів, медичного захисту ув’язнених.

Нагадаємо, що за різними оцінками – на території Російської Федерації перебуває декілька тисяч ув’язнених громадян України. Як заявляла раніше Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова, серед ув’язнених є жертви торгівлі людьми, які були залучені до перевезення та розповсюдження наркотиків на території іноземних держав.

Група сприяння російсько-українському правозахисному діалогу створена в рамках міжнародної платформи “Громадянська солідарність” і підтримується “Російсько-Німецьким обміном”.

Назад
Попередня Наступна
buttons