22.06.2021

Вебінар: Свобода вираження поглядів онлайн та інтернет цензура в рамках правових систем ООН та Ради Європи

Центр Громадянських Свобод за підтримки Ініціативи з верховенства права Американської асоціації юристів (ABA ROLI) здійснює проект «Сприяння Інтернет свободі в Україні», спрямований на підтримку законів та політик, які сприяють Інтернет свободі та свободі вираження поглядів онлайн.

22 червня 2021 року Центр Громадянських Свобод провів вебінар на тему “Свобода вираження поглядів онлайн та інтернет цензура в рамках правових систем ООН та Ради Європи”.

Опис: У презентації було проведено порівняльний аналіз міжнародно-правової бази регулювання свободи вираження поглядів онлайн та інтернет цензури у рамках ООН та Ради Європи. Особливий акцент було зроблено на виокремленні складових елементів права на свободу вираження поглядів в інтернеті, зокрема, свободи дотримуватися поглядів і свободи інформації. Окремо були систематизовані критерії, які повинні бути витримані суб’єктами при запровадженні інтернет цензури – це міжнародно-правові принципи законності, легітимності та необхідності (пропорційності). Крім того, було розглянуто питання застосованості міжнародно-правових норм, що регулюють свободу вираження поглядів онлайн та інтернет цензуру, до держав та приватних суб’єктів. З цією метою були висвітлені основоположні інструменти жорсткого та м’якого права, прийняті Організацією Об’єднаних Націй і Радою Європи. Ці нормативні інструменти включають, серед іншого, наступні документи, що використовуються для захисту цифрових прав людини: Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, відповідні резолюції Ради ООН з прав людини, Керівні принципи ООН з питань бізнесу та прав людини (у рамках ООН); Європейська конвенція з прав людини, відповідні декларації та рекомендації Комітету міністрів Ради Європи і Парламентської асамблеї Ради Європи (у рамках Ради Європи). Спеціальна увага приділялася вивченню судової практики Європейського суду з прав людини, що включатиме прецеденти ЄСПЛ щодо гарантування права на свободу вираження поглядів онлайн та інтерпретації критеріїв допустимого обмеження цього права (інтернет цензури). Серед важливих прецедентів, які були розглянуті у презентації були наступні судові справи: «Їлдирим проти Туреччини», «Дженгіз та інші проти Туреччини», «ООО Флавус та інші проти Росії», та ін.

🎙 Cпікер: Павло Бурдяк Павло отримав ступінь бакалавра в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича за спеціальністю “Міжнародні відносини”. Двічі брав участь у програмах академічної мобільності Erasmus+ : в Грацькому університеті імені Карла і Франца (Грац, Австрія), а також в Університеті «Пантеон» політичних та соціальних наук (Афіни, Греція). Випускник магістерської програми за спеціальністю “Міжнародні відносини” в Будапештській бізнес-школі (Будапешт, Угорщина). Павло здобуває ступінь PhD з юридичних і політичних наук в Університеті Сегеду (Сегед, Угорщина). Сфера наукових інтересів: цифрові права, свобода вираження поглядів онлайн, інтернет цензура, нормативне регулювання соціальних мереж, кібербезпека, міжнародне право, міжнародні відносини, конституційні права і свободи людини.

Реєстрація на майбутні події.

У рамках спільного проекту Центру громадянських свобод та ABA ROLI “Сприяння свободі Інтернету в Україні” Київська школа прав людини та демократії запускає програму “Клуб свободи Інтернету“.

Це серія веб-семінарів на теми свободи інтернету, свобода слова в Інтернеті, медіаграмотності, розвитку критичного мислення, законодавства про ЗМІ та права інтелектуальної власності, що проводяться через Інтернет-платформу, спеціально розроблену для вивчення свободи Інтернету та участі в громадських кампаніях на її підтримку.

Назад
Попередня Наступна
buttons