01.10.2020

Презентація попередніх результатів оцінки ефективності слідства щодо вбивства фотокореспондента Андреа Роккеллі і правозахисника Андрія Миронова

30 вересня в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація попередніх результатів роботи міжнародної комісії, яка оцінює ефективність слідства про вбивство фотокореспондента Андреа Роккеллі і правозахисника Андрія Миронова. Вони загинули в результаті обстрілу під Слов’янськом у травні 2014 року. Разом з ними був поранений французький фотограф Вільям Рогелон.

Суд присяжних міста Павії (Італія) у липні минулого року визнав винним в умисному вбивстві українського нацгвардійця Віталія Марківа і засудив його до 24 років позбавлення волі. 29 вересня в Мілані (Італія) починається розгляд апеляційної скарги, поданої стороною захисту.

Справа набула міжнародного резонансу і має вкрай суперечливі оцінки.  у рамках діяльності платформи “Громадська солідарність” для поглиблення співпраці російських та українських правозахисників правозахисний центр «Меморіал» (Росія) і Центр громадянських свобод (Україна) об’єднали зусилля для створення міжнародної комісії, щоб провести незалежний аналіз ефективності слідства. Вони запросили адвокатів Центру сприяння міжнародного захисту (Франція) для оцінки справедливості судового розгляду. 

На презентації члени міжнародної комісії представили попередні підсумки оцінки ефективності слідства в справі про вбивство фотокореспондента та правозахисника, зокрема, щодо:


– обставин загибелі Роккеллі й Міронова, і норми права, які повинні були використовувати, але не використали правозастосувачі;

– дослідження доказової бази, на яку спирався суд при винесенні вироку. Первинні висновки дозволяють відзначити недостатність дослідження фактів і неясність методології при проведенні аналізу. Деякі сумніви виникли також щодо об’єктивності зроблених судом висновків.

– висвітлення процесу в італійській пресі й зазначає наявність негативного суспільного фону, що його супроводжував, та міг справити негативний вплив на дотримання принципу презумпції невинуватості.

Спікерами  на презентації були Олександр Черкасов (голова Ради Правозахисного центру “Меморіал”, Росія), Дмитро Борк (експерт Правозахисного центру “Меморіал”, Росія), Карина Москаленко (адвокат, керівник Центру сприяння міжнародного захисту, Франція), Олександра Матвійчук (голова правління Центру громадянських свобод, Україна), Катерина Зарембо (асоційований аналітик Центру Нова Європа, Україна) та Дмитро Коваль (кандидат юридичних наук, Києво-Могилянська Академія, Україна).

Група сприяння російсько-українському правозахисному діалогу створена в рамках міжнародної платформи “Громадянська солідарність” і підтримується “Російсько-Німецьким обміном”.

Назад
Попередня Наступна
buttons