07.05.2022

В уряді України закликали «Лікарів без кордонів» допомогти з евакуацією з «Азовсталі»

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій України закликає «Лікарів без кордонів» організувати місію на «Азовсталь» для евакуації українських захисників.

«Жахливі умови, в яких перебувають всі, хто опинився в облозі на «Азовсталі», відсутність доступу до медичної допомоги, погіршення їхнього фізичного та психологічного стану є явним порушенням розділу IX статті 55 Статуту Організації Об’єднаних Націй, яка вимагає загальної поваги і дотримання прав людини та основних свобод для всіх без розрізнення раси, статі, мови чи релігії, а також Декларації прав людини ООН та Гельсінських угод», – зазначила міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у листі до Мішеля-Олів’є Лашаріта, керівника відділу надзвичайних ситуацій «Лікарів без кордонів» (MSF) та регіонального директора MSF в Україні.

Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій України, ґрунтуючись на принципах, якими керується організація MSF, закликає MSF організувати місію з евакуації захисників Маріуполя та «Азовсталі» та надання медичної допомоги пораненим, права людини яких порушені Російською Федерацією.

Евакуацію мирного населення з Азовсталі та Маріуполя погодили ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста. Однак ані ООН, ані Червоний Хрест не взяли на себе відповідальність за евакуацію захисників і поранених солдатів. Активісти у всьому світі закликають ООН, Європейський Союз, президента Туреччини врятувати захисників. Проте жодне зі звернень не допомогла врятувати захисників «Азовсталі».

Захисники 72 дні поспіль перебувають під безперервними обстрілами російської армії, а отже, постійно отримують поранення. Весь цей час вони забезпечували безпеку мирних жителів, які перебувають у пастці в обложеному місті, ділилися їжею та водою, а також лікували поранених громадян. Зараз не вистачає ліків, води та їжі, поранені бійці гинуть від гангрени та сепсису.

У листі, зокрема, йдеться згідно зі статутом MSF, організація надає допомогу населенню, що потрапило в біду, а також жертвам збройних конфліктів незалежно від раси, релігії, віросповідання чи політичних переконань, гарантуючи нейтралітет і неупередженість в ім’я загального медична етика та право на гуманітарну допомогу.

«Виходячи з принципів, якими керується ваша організація, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України просить MSF сформувати місію для евакуації захисників Маріуполя, які зараз перебувають у пастці металургійного комбінату «Азовсталь», та їхніх поранених, оцінити їхні фізичні та психічних розлади, які засвідчать жахливі умови, в яких вони жили, та надавати медичну допомогу українцям, права людини яких порушені Російською Федерацією», – зазначається у листі.

Текст листа тут

Офіційне зверення тут

Назад
Попередня Наступна
buttons