22.08.2023

Українському правозахиснику Максиму Буткевичу підтвердили так званий «вирок» у Москві — 13 років колонії

Апеляційний суд у Москві підтвердив чинність вироку, який 6 березня 2023 року українському правозахиснику та військовослужбовцю Максиму Буткевичу винесли у так званому «Верховному суді ЛНР» — 13 років колонії.

«Верховний суд ЛНР» 6 березня 2023 року ухвалив таке рішення, адже «звинувачення» зазначає — Максим Буткевич, проходячи службу в батальйоні «Берлінго», нібито поранив двох цивільних жінок, матір і дочку, в Сіверськодонецьку. Вистрілив з гранатомета по під’їзду житлового будинку.

У Москві чинним «вирок» визнала трійка суддів Першого апеляційного суду загальної юрисдикції: Мелехов, Ізотьєва та Троян. Вона ж ухвалила зарахувати фактичний час тримання під вартою з 19 серпня 2022 року — тобто з того моменту, коли Міноборони Росії визнало факт ув’язнення Буткевича.

Буткевич був присутній на засіданні по відеозв’язку із СІЗО Луганська. І тільки під час засідання чоловік дізнався, що організації Меморіал і Центр громадянських свобод», а також головоа білоруського правозахисного центру «Весна» Алесь Бєляцький отримали Нобелівську премію миру 2022. 

«Про Нобелівську премію сюжетів не було жодних, поки був доступ до телевізора… Нічого, що я без краватки?», — казав Буткевич. 

Коли йому розповіли, що голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук згадала правозахисника у Нобелівській промові, він був зворушений. 

«Я хотів би висловити подяку всім тим, кому не байдужа моя доля — і всіх українських військовополонених та засуджених військовополонених. Ми дуже сподіваємося, що про нас не забувають. І ми постійно думаємо про тих, хто залишився на волі — не лише про рідних про близьких, а й про всіх, хто зараз в Україні», — сказав Буткевич на засіданні.

Фото обкладинки: Станіслав Юрченко

Назад
Попередня Наступна
buttons