11.07.2023

«Україна зробить НАТО сильнішим» — позиція Олександри Матвійчук до відкриття саміту НАТО у Вільнюсі

Фейсбуком вже активно шириться пост голови Центру громадянських свобод і нобелівської лауреатки Олександри Матвійчук щодо саміту НАТО у Вільнюсі, що стартував сьогодні, 11 липня. Найважливіше з допису:

«Доки Україна залишається вразливою, то уся система євроатлантичної безпеки лишається вразливою. Замість членства в НАТО окремі політики говорять про якісь безпекові запевнення, які насправді і близько не можуть прирівнятись до 5-ї статті Вашингтонського договору НАТО…

Україна заслуговує бути в НАТО. Україна поділяє цінності свободи і демократії та готова їх захищати. Україна буде не просто бенефіціарами, а потужним контрибутором у безпеку Альянсу. Це не обіцянки, це факт, який доведений на полі бою. Україна зробить НАТО сильнішим.

Початок реального вступу України до НАТО – це спосіб завершити війну, а не її розширити. Бо “стратегічна невизначеність” постійно слугуватиме причиною для Росії продовжувати атакувати Україну.

Тому люди в Україні чекають від саміту у Вільнюсі конкретних результатів. Минув час для запевнень, що двері до НАТО відкриті. Потрібно трансформувати їх у рішення, які дозволяють розпочати процес вступу України до НАТО.

Росія завжди діяла проактивно. Росія використовувала війни та окупацію чужих територіях як fait accompli, тим самим створювала нову реальність та змушувала міжнародну спільноту із нею рахуватися. Демократичні країни, які беруть участь в НАТО, мають нарешті перехопити ініціативу, щоб почати управляти цим процесом. Ми надто довго сприймали безпеку як даність. Потрібно взяти відповідальність за наше спільне майбутнє».

Повний текст, перекладений всіма мовами ЄС, за посиланням.

Фото: Rodrigo Freitas

Назад
Попередня Наступна
buttons