20.06.2022

Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію

Стамбульська конвенція – це Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, вона спрямована на запобігання насильницьким діям, захист і підтримку постраждалих осіб, а також на притягнення винних до відповідальності.

Україна підписала цю конвенцію ще у 2011 році. 20 червня 2022 року ратифікацію Стамбульської конвенції підтримали 259 народних депутатів. Це значний крок вперед для імплементації Угоди про асоціацію з ЄС та розбудови Європейського майбутнього України.

Цей міжнародний документ містить механізми захисту постраждалих, щодо яких здійснено гендерно-обумовлене насильство, та захищає права як жінок, так і чоловіків, що стали його жертвами.

Ратифікація Конвенції дозволила нам забезпечити міжнародні моніторингові механізми прав людини в цій сфері. Також вона дає Україні право вимагати відповідальності для кривдників українських громадян або громадянок за кордоном.

Конвенція доповнює вже діюче національне законодавство (Закон України «Про запобігання та протидію домашнього насильства» та ін.) та наближує його до кращих стандартів та практик країн членів Ради Європи.

Фото: Jason Leung on Unsplash

Назад
Попередня Наступна
buttons