22.06.2022

Держава має напрацювати довгострокові рішення проблем ВПО, – правозахисники

Україна загалом впоралася з переміщенням величезної кількості осіб, які змушені були залишити своє місце проживання внаслідок початку широкомасштабної агресії РФ 24 лютого 2022 року. Проте, зараз на першому плані є необхідність напрацювати довгострокові рішення проблем внутрішньо-переміщених осіб (ВПО). Про це йшлося під час онлайн-дискусії «Потреби ВПО в умовах повномасштабної агресії РФ. Виклики 2022 року».

«Мені здається, що дуже важливо зрозуміти в короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі потреби та можливості. Знайти розуміння того, що потрібно для задоволення ВПО, що потрібно зробити для їх вирішення. Що може зробити держава, що можна запропонувати міжнародним донорам тощо», – зазначив член експертної ради Центру громадянських свобод В’ячеслав Ліхачов, відкриваючи дискусію.

Загалом, експерти зазначають, що найважливішим викликом перед Україною в цьому ключі наразі є впровадження стратегій вирішення проблем ВПО у період триваючої гострої фази та продовження переміщення жителів з територій проведення бойових дій, тимчасової окупації. Держава і місцева влада показали свою готовність у можливості впоратись з кризою переміщення, проте наразі мова йде вже про розробку довгострокових рішень у беспрецедентному масштаб. Масштабі з яким не стикалась ні Україна, ні інші країни.

«Якби не досвід 2014-15 року, то зараз був би колапс. Наразі держава впоралася з тим, щоб надати прихисток великій кількості людей, але якщо говорити про дострокові рішення, то в цьому ключі готовності їх ухвалювати та реалізовувати немає. Люди повертаються з-за кордону, з відносно безпечних територій. Найгостріша проблема – надання постійного житла, багато людей мешкають у транзитних центрах понад 2 місяці. Розселення тих, кому нікуди повернутися і деокуповані території», – зазначила Юлія Трало, координаторка з надання правової допомоги ГО «Право на захист».

Також експерти наголошують на важливості раціонального і рівномірного розподілу фінансових ресурсів держави, спрямованих на задоволення потреб ВПО.

“В 2022 році ми маємо наш досвід у питаннях внутрішнього переміщення отриманий з 2014 року після анексії Криму і Севастополя, окупації частин Донецької та Луганської областей. Успішність відповіді на виклики пов’язані з масштабним внутрішнім переміщенням залежать від національного, регіонального, місцевого рівнів, та звісно координації з міжнародними партнерами. Держава вже сьогодні потребує оновлення стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб, формування підходів до вирішення питань тих, хто повертається до покинутого місця проживання. Також, має тривати робота і здійснюватись реальні кроки з усунення нормативних і практичних недоліків. Окремої уваги заслуговує робота на місцевому рівні” – зазначила Марія Красненко, юристка Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ».

Окрім того, експерти наголошують, що Україні вже зараз слід також бути готовими до того, що потік міжнародної донорської допомоги буде зменшуватися. Відповідно, потрібно вже зараз піклуватися про ефективний розподіл бюджетних ресурсів, готувати базу для вирішення різноманітних проблем внутрішніх переселенців.

«Міжнародні партнери фонду «Восток-СОС», які включилися у підтримку України з перших днів повномасштабного вторгнення, поступово зменшують інтенсивність надання гуманітарної допомоги. Закуповувати речі першої необхідності (продукти харчування, гігієнічні набори) у Європі стає все складніше через підвищення логістичних витрат та закупівельної вартості. Гроші, зібрані у якості донатів для України, поступово закінчуються.

Натомість, донори все частіше розглядають можливості надання грошових виплат ВПО, і ми, як благодійна організація, бачимо низку проблем, пов’язаних з упорядкуванням фінансових потоків. Зокрема відсутність єдиної всеукраїнської налагодженої системи обліку виплат, які отримують ВПО, що б мінімізувало випадки, коли одні й ті самі люди отримують кошти за різними програмами, ризики нецільового використання грошей бенефіціарами, прозорість розподілу допомоги та звітування»,

– наголосила Оксана Куянцева, менеджерка гуманітарного напрямку «Восток SOS»

Зазначимо, онлайн-дискусія «Потреби ВПО в умовах повномасштабної агресії РФ. Виклики 2022 року» відбувалася у межах проєкту «Пункт 7» (офіційна назва «Сприяння соціальній згуртованості в Україні») у партнерстві з «Восток SOS» та Центром Громадянських Свобод, за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи верховенства права в Україні (ABA ROLI Ukraine).

Назад
Попередня Наступна
buttons