30.01.2024

Україна посіла 2 місце у Індексі Східного партнерства. Держава впровадила реформи, що сприяють її європейській інтеграції

24 січня в Брюселі презентували дослідження – Індекс Східного партнерства, в якому зокрема прослідковується вплив агресивної війни Росії проти України на прогрес і реформи у шістьох країнах Східного партнерства: Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Республіці Молдова та Україні. Також ці зміни відбиваються на їх наближенні до Європейського Союзу. Експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський є один зі співавторів Індексу.

Індекс Східного партнерства розроблений Форумом громадянського суспільства Східного партнерства. Він оцінює прогрес, досягнутий шістьома країнами за трьома напрямами: демократія, належне урядування та верховенство права; зближення політик країн Східного партнерства з ЄС; цілі сталого розвитку. Дослідження ґрунтується не тільки на зборі даних, а й враховує різні типи змін або їх відсутність. А особливу увагу приділяють правам людини. 

У дев’ятому виданні Індексу Східного партнерства зазначається – насичені 2022 та 2023 роки були одними з найважливіших років в історії відносин між країнами Східного партнерства та ЄС. Одночасно ми побачили трагедію війни та гуманітарну кризу, а також безпрецедентну солідарність між людьми та громадянським суспільством. У дослідженні кажуть – ці шість країн наблизилися до ЄС як ніколи раніше.

У випуску Індексу за 2023 рік Молдова посідає 1-е місце, а Україна – 2-е місце, демонструючи значний прогрес у досягненні цілей реформування ЄС, попри війну. Також відзначили стійкість нашого громадянського суспільства. Грузія на третьому місці – є зниження рівня врядування та верховенства прав. Стабільне 4-е місце у Вірменії з застоєм реформ. Азербайджан на 5 місці, а Білорусь на 6-му.

Завдяки цій оцінці можна заглибитися в специфіку країни, зрозуміти національний і регіональний контексти, а також отримати політичні рекомендації для урядів країн Східного партнерства та громадянського суспільства.

Онлайн-версію Індексу можна подивитися за посиланням.

Назад
Попередня Наступна
buttons